Za cvjetanje mora se kaže da je izvanredna prirodna pojava, no ona se od 2000. godine događa redovito.

Javlja se pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Najčešće se pojavljuje krajem lipnja i početkom srpnja.

Pojava tjera turiste s plaža

Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije, sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru, piše na stranicama Nastavng zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Ipak, svake godine ljudi se pitaju o čemu se radi, posebno kada cvjetanju poprimi veće razmjere, kao primjerice ovih dana u Zadru, te u primjerice Valbiski na Krku. Pojava nije oku ugodna i tjera turiste s plaža, no nije opasna. Ali jest ipak dokaz klimatskih promjena i onečišćenosti mora.

Jača u površinskim slojevima

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuje od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuje se svake godine. Cvatnja se odvija od površine do dna mora, ali je zbog intenziteta svjetla jača u površinskim slojevima.

Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se povremeno javlja i u otvorenim i u obalnim vodama, ali zabrinjava što je intenzitet i učestalost ovih pojava sve rašireniji, češći i dugotrajniji, što se sasvim sigurno velikim dijelom može pripisati negativnom utjecaju aktivnosti čovjeka na prirodu općenito (klimatske promjene) i na sam morski ekosustav (putem otpadnih voda i različitih drugih aktivnosti), piše na stranicama ZZJZDNZ-a.