ZAISKRILO MEĐU MOĆNICIMA

CVITAN ODGOVORIO KALMETI, REAGIRAO I MOST: ‘Zakon ne predviđa dodvoravanje, pa tako ni dodvoravanje Mostu’

Cvitan naglašava da su optužnice protiv Kalmete utemeljene isključivo na dokazima.

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan reagirao je na tvrdnje zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete koji ga je optužio da se svojim postupcima dodvorava Mostu, ali i da je radio po nalogu bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Cvitan samo želi ostati glavni državni odvjetnik

“Prema mom dubokom mišljenju, a koje nije napamet izrečeno, optužnica protiv mene u aferi Remorker je proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhićeni i to je napravio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Dinko Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik”, kazao je Kalmeta u izjavi Hini nakon što je USKOK danas potvrdio da je protiv njega podigao i drugu optužnicu, kojom ga tereti za plaćanje nepotrebnog promotivnog filma Ministarstva mora, prometa i infrastrukture čime je oštećen državni proračun.

NOVA OPTUŽNICA PROTIV KALMETE: Za nikad prikazani film ‘Prometna renesansa Hrvatske’ platio 612.000 kuna!

Vrlo brzo oglasio se DORH koji uvjerava kako Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje.

Optužnica se temelji na dokazima

“Izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra mora, prometa i infrastrukture su izjave samo jednog okrivljenika u jednom od predmeta nadležnog državnog odvjetništva odnosno Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). USKOK je u tim konkretnim slučajevima postupao i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovu stanja dokaza u spisu”, poručuju iz ureda glavnog državnog odvjetnika.

Cvitan upozorava da je i sam Kalmeta izjavio kako iznosi tek svoje “duboko uvjerenje i mišljenje” za koje, međutim, nije ponudio niti jedan razumni argument.

Čeka se odluka suda

“Sud je potvrdio optužnicu protiv ovog okrivljenika i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo kako mu se stavlja na teret. O osnovanosti danas podignute optužnice sud će tek odlučivati. Napominjemo kako su obje optužnice utemeljene na prikupljenim dokazima u zakonom propisanom postupku koje je proveo nadležni USKOK”, reagiraju iz DORH-a.

Proizvoljna tvrdnja USKOK-a?

I Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović primjetio je kako se glavna teza optužbe bazira na konstataciji da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.

“Radi se o netočnoj i s druge strane proizvoljnoj tvrdnji USKOK-a. Naime, ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe. Moram reći da se radi o vrlo slobodnom zaključivanju, jer govorimo o razdoblju kada je bio bum cestogradnje, kada se ozbiljno ulagalo u infrastrukturu”, kazao je Vilajtović.

Reagirao i MOST

Most se oduvijek zalagao i zalagat će se za neovisnost pravosuđa, naravno prije svega Državnog odvjetništva na čelu s gospodinom Cvitanom. S indignacijom odbacujemo bilo kakvu ideju da se nama itko dodvorava i da utječemo na bilo koga kad su u pitanju DORH-ove optužnice. Mi nismo imali nikakav utjecaj ni prije na gospodina Cvitana ili bilo koga drugog u DORH-u, niti imamo utjecaj na njihov rad danas. To se najbolje vidi po našem zalaganju u Saboru za neovisnost institucija koje se bave ovom problematikom. Zalažemo se za učinkovito pravosuđe gdje su svi jednaki pred zakonom, pogotovo kada je riječ o korupciji koja je apsolutno rak-rana države’, rekao je Mostov Marko Kristić za Jutarnji.

‘Neka se obrati institucijama’

Dodaje kako Kalmeta može slobodno svoje sumnje prijaviti institucijama.

‘Mi to odlučno odbacujemo i smatramo neprihvaljivim. Usput, pozivamo gospodina Kalmetu da svoju nevinost pokuša dokazati na sudu, a da nas ne upliće u nešto s čime apsolutno nemamo nikakve veze. Most pozdravlja sva nastojanja koja će od Hrvatske napraviti sretniju i bolju državu, pa i borbu protiv korupcije onih koji su za to plaćeni od hrvatskih građana, pod uvjetom da su potpuno neovisni od politike i bilo kakvih utjecaja sa strane’, rekao je Kristić.

Povratak na Net.hr