Čuvat ću ih od gnjeva naroda, a uzimaju mi prava

‘Jedu besplatno, piju besplatno, voze ih besplatno, plaćamo im spavanje u Zagrebu, odvojeni život od žene i djece, dnevnice… Ako su njima plaće između 16 i 20 tisuća kuna, zašto su nama koji ćemo ih morati čuvati od gnjeva naroda između četiri i pet tisuća?’

Ovo pitanje, ali i niz drugih, postavio je policijski službenik s 22-godišnjim stažom. Obratio se našem stručnom timu vezano za skori udar Vlade na njegova prava, koji je, po svemu sudeći, izvjestan.

Važeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, koji se odnosi i na policiju, istječe 31. srpnja 2012. godine i s Vladom je nužno ispregovarati novi. Pregovori su zasad počeli samo s javnim službama, kojima KU istječe istoga datuma, ali 2013. godine. Vlada je u pregovore o aneksu KU u ponedjeljak ušla sa startnom pozicijom da im osim plaća može eventualno financirati dar za djecu.

“Jedina prava koja su mi ostala, kao i mojim kolegama”, navodi policijski službenik u pitanju stručnom timu, “su regres, božićnica i dar za djecu”.

‘Spremni smo na sve. Mi smo policajci’

Sluti da će Vlada nasrnuti na njih. No, čak ni predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže kako ne zna što Vlada želi, niti kada će tome pregovarati s poslodavcem.

“Nas Vlada još nije zvala na pregovore i ne bih htio ništa prejudicirati prije sastanka s njihovim predstavnicima. No, mi smo spremni na sve. Mi smo policajci”, kaže nam Jagić. Kada dođe vrijeme za komentiranje, dodaje, javnost će biti detaljno izviještena.

Hoće li biti tužbi? Stav našeg čitatelja je – neka ne isplate ništa! I 2000. godine državu su tužile stotine tisuće službenika, pa se samo isplata prekovremenih sati s kamatama popela do ozbiljnih iznosa.

Kamate bolje nego u banci

“Kamate od 15-ak posto su bolje nego da držimo novac u banci, zar ne?”, navodi policajac.

“Vjerujem da djelatnik nema ništa protiv tužbe, jer dvijetisućitih smo tužili i dobili oko 700 milijuna eura sa zateznim kamatama, pa je čekanje na isplatu odgovaralo mnogima. Ali vremena su turbulentna, tako da nisam siguran da će se to ponoviti. Osim toga, kolektivni ugovor je tada bio na snazi, ne na isteku”, upozorava Jagić.

Sigurno je, kaže nam Jagić, da prekovremeni rad bez plaće za sindikat ne dolazi u obzir.

Naputak, kako ekipama za očevid tako i interventnim policajcima kojima istječe smjena, glasit će: idite kući ukoliko vam nije izdan nalog za prekovremeni rad.

Prekovremeni rad

Policijski se službenik, naime, požalio da radi ponekad i po 20 sati, ali da se prekovremeni nikome ne plaćaju, nego se može uzeti jedino slobodan dan. Jagić mu preporučuje da se obrati sindikatu budući da policijski službenici imaju pravo birati između slobodnog dana i plaćanja, koje je logičnije iz dva razloga.

“Prvo, činjenica je da je broj službenika premalen i da je zato teško pokriti slobodne dane. Drugo, novac uz male plaće, a velike troškova života dobro dođe”, kaže Jagić.

Ni jednima ni drugima nisu osigurali novac

Zanimalo nas je zašto su prvo krenuli pregovori oko kolektivnih ugovora za javne službe. Kako doznajemo od Krešimira Severa, člana našeg stručnog tima i predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je GSV da se državni službenici nisu uspjeli dogovoriti oko formiranja pregovaračkog odbora o izmjeni KU.

“Vlada zapravo želi jednako krenuti i na javne i na državne službenike budući da su već kod sastavljanja proračuna za 2012. ukalkulirali da oni ta prava neće imati. Sindikati su upozoravali da su zbog toga u neodrživoj situaciji, ali su ih ignorirali”, podsjeća Sever.

Bit će osnova za tužbu

Iako današnja vlast, po njemu, pametnije postupa od vlade Ivice Račana, koja je bez ikakvih pregovora uskratila prava iz kolektivnih ugovora pa zaradila tužbe, Sever itekako vidi prostor za traženje zadovoljštine na sudu ukoliko Vlada krene “đonom”.

“Regres je primjerice uglavljen datumski i ako im Vlada ne isplati na vrijeme imaju osnovu za tužbu”, kaže šef GSV-a dodajući da su i samim sindikatima korisna iskustva s tužbama iz prošlosti.

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Povratak na Net.hr