LAŽNE STRANICE

ČUVAJTE SE CRNOG PETKA! Hrvatske banke objavile upozorenje na prijevare, evo na što sve trebate pripaziti

Hrvatska udruga banaka danas je izdala upozorenje građanima da, s obzirom na to da je sutra famozni ‘crni petak’, pripaze na vjerodostojnost oglasa na društvenim mrežama koji ih pozivaju na jeftinu kupnju, ali ih pritom izlažu zloupotrebi podataka, prije svega brojeva kartica.

Na društvenim mrežama pojavljuju se oglasi za povoljnu kupnju brendirane robe, odjeće, obuće, naočala i ostalog s naslovima ‘HOT SALE’, ‘Discount sale’, ‘80% OFF’. Otvaranjem poveznica na malicioznim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim ‘http’ umjesto ‘https’.

‘Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Na taj način otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili’, upozoravaju iz HUB-a.

Evo i nekoliko savjeta HUB-a kako izbjeći slične neugodnosti.

– ako znate gdje želite kupiti robu, sami upišite web adresu online trgovine

– na web adresu prodajnog mjesta nemojte dolaziti sa sumnjivih linkova na društvenim mrežama

– prije unošenja podataka o kartici provjerite ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota (secure ili unsecure) i počinje li s “https”.

– klikom na sličicu lokota provjerite pripada li URL adresa prodajnom mjestu

Povratak na Net.hr