NOVI CROBAROMETAR

ISTRAŽIVANJE O POPULARNOSTI POLITIČARA: Kolinda sve popularnija, Plenković baš i ne

Drugi dio istraživanja Crobarometar o popularnosti političara, koji je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS na uzorku od 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, bio je fokusiran na usporedbu rada sadašnje predsjednice i bivšeg predsjednika te sadašnjeg i bivših premijera u istom razdoblju.

Prema rezultatima istraživanja, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović već treći mjesec bilježi rast potpore za svoj rad i trenutačno je podržava 53 posto ispitanika a ne podržava je 39 posto, dok ne zna njih 8 posto.

HRVATSKA POLITIKA PRIJE GODIŠNJEG ODMORA: Sve više građana misli da će ova Vlada ipak odraditi mandat do kraja

Josipović je imao veću potporu za svoj rad

Očekivano, 91 posto HDZ-ovog biračkog tijela je uz nju ali i 58 posto birača Mosta. Predsjednica može računati na potporu od tek 27 posto SDP-ovih birača.

 

Bivši predsjednik Josipović u istom razdoblju 2012. uživao je veću potporu za svoj rad. Podršku mu je dalo 71 posto ispitanika a njegov rad nije odobravalo njih 20 posto dok 9 posto birača nije znalo.

Plenković među biračima uvjerljiviji od Petrova i Bernardića

Predsjednica je i u srpnju među biračima ostavila najviše pozitivnog dojma ili 59 posto ali i 35 posto negativnog dojma. Andrej Plenković u ovom trenutku među biračima uživa 42 posto pozitivnog dojma i 50 posto negativnog. Zanimljivo, kada je postao premijer o njemu je pozitivan dojam imalo 63 posto ispitanika. 

BERNARDIĆ BI SE MORAO ZABRINUTI: Crobarometar pokazuje rast SDP-a, ali i nešto pogubno za vođu oporbe

Božo Petrov može među biračima računati na 35 posto pozitivnog dojma i 55 posto negativnog dojma, a Davor Bernardić ima pozitivnu ocjenu od 29 posto ispitanika a negativnu mu daje 52 posto.

Nakon 10 mjeseci mandata najpopularnija je bila Kosor

Kod bivših premijera najbolje je, nakon 10 mjeseci u Banskim dvorima, prošla Jadranka Kosor. O njoj je u travnju 2010. pozitvan dojam imalo 57 posto ispitanika. Potom slijedi Zoran Milanović o kojemu je u rujnu 2012. pozitivan dojam imalo 44 posto ispitanika. Tu je sada Andrej Plenković s potporom birača ili pozitivnim dojmom od 42 posto u ovom mjesecu a na začelju je Ivo Sanader o kojemu je pozitivan dojam u rujnu 2008. imao 41 posto ispitanika.

Predsjednici trojka, Vladi i Saboru dvojke

I na kraju, školskim ocjenama, kako bi građani ocijenili tri institucije. Ured Predsjednice dobio bi ocjenu 2,95 ili trojku, Banski dvori, pak, imaju ocjenu 2,33 ili dvojku, a Hrvatski sabor ima ocjenu 1,96 ili dvojku.

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr