Croatia osiguranje ide Adris grupi

Vlada je na sjednici odlučila o prodaji svog udjela u Croatia osiguranju Adris grupi, koji je ponudio više novca za dionice tog osiguravajućeg društva nego konkurentski ponuditelj PZU.

18.12.2013.
14:19

Na temelju odluke o odabiru potencijalnih investitora koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 10. listopada 2013. i poziva za dostavu obvezujuće ponude za kupnju dionica i dokapitalizaciju društva Croatia osiguranje d.d., Vlada će odabirati Adris grupu d.d. kao najpovoljnijeg investitora za kupnju dijela vlasničkog udjela Republike Hrvatske i dokapitalizacijudruštva Croatia osiguranje d.d.

Stoji to u odluci koju je Vlada izglasala na izvanrednoj sjednici u srijedu. Adris grupa ponudila je 970,45 eura po dionici za 39,05 posto redovnih dionica Društva, odnosno ukupno 905 milijuna kuna ide u državni proračun, a PZU 800 eura po dionici za 44,27 posto redovnih dionica Društva, odnosno ukupno 832 milijuna kuna. Adris je ponudio i dvaput veći iznos za dokapitalizaciju - 110 milijuna eura.

Vlada, kojoj nakon ovoga ostaje 28 posto dionica, tražila je od investitora zadržavanje korporativnog identiteta, zadržavanje uvrštenja dionica na Zagrebačkoj burzi dvije godine nakon transakcije i širenje osiguravajućeg poslovanja u regiji jugoistočne Europe, uključujući BiH, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku.

Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako ovo nije prodaja CO, već dobivanje "dobrog partnera i sredstva za širenje na domaćem i tržištu regije".

Odluku je na početku sjednice komentirao i premijer Zoran Milanović kazavši da je za nju bila presudna ponuđena cijena dionice i dokapitalizacije.

Minimalna plaća veća za - 32 kune i 83 lipe

Vlada je donijela i odluku o povećanju temeljnog kapitala Croatia Airlinesa i to pretvaranjem potraživanja s osnova plaćenog jamstva.

Također, Vlada je temeljem niza parametara, uključujući i onaj o pragu siromaštva, zaključila da minimalnu plaću treba povećati sa 2.984,78 kune na 3.017,61 kunu.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali