ORGANIZIRANA PLJAČKA

CRNO TRŽIŠTE ŽITARICAMA: Svake godine se barem trećina uroda ukrade, nestaju stotine milijuna kuna!

Anonimno pismo o moćnom crnom tržištu žitaricama i uljaricama u Hrvatskoj dobilo je uredništvo Glasa Slavonije, koje prenosi kako se na taj način porezni obveznici varaju.

Krivotvore se papiri, dokumentacija, rade se i druge malverzacije, otkupljenom se urodu potom gubi svaki trag, a stotine milijuna kuna biva oprano. U anonimnom pismu koje je dobio Glas Slavonije navodi se da na taj način, od ‘kradljivaca PDV-a’ nekoliko tvrtki u Vukovarsko-srijemskoj županiji dolazi do žitarica. Robu isplate u gotovini, bez računa i plaćanja poreza. Pošiljatelj tog pisma sve je prijavio i policiji, a iz PU vukovarsko-srijemske potvrdili su da su od DORH-a dobili naredbu da izvide cijeli slučaj.

Čini se da se radi o unosnom biznisu.

Stotine milijuna kuna su u igri, a nadležni ne reagiraju

‘U igri su stotine milijuna kuna. Nevjerojatno je da sam u nekoliko navrata pisanim putem ukazao na porezne prijevare poreznim institucijama, a da nitko ne reagira. Dobar dio njenih aktera nazivaju se domoljubima, a kradu vlastitu državu, a ironično je da baš porezni obveznici jednim dijelom i izdvajaju za poticaje u poljoprivredi, a tamošnji dio društava krade državu. Prilikom otkupa žitarica i uljarica, a koju obavljaju ta trgovačka društva, dolazi do niza nepravilnosti i kršenja zakona – kod otkupa na licu mjesta vrše isplatu u gotovini, otkupljuju žitarice od proizvođača u sustavu PDV-a te krivotvore dokumente u svom knjigovodstvu gdje navode druge osobe da su predale urod’, stoji u anonimnom pismu poslanom novinarima.

Ista tvrtka je i organizator i ugovaratelj ratarske proizvodnje. Rade se fiktivni ugovori o zakupu zemlje, a robu prodaju za gotovinu, ispod nabavnih cijena. S istom tom gotovinom otkupljuju žitarice na crno.

‘U pravilu oni robu plaćaju iznad tržne cijene i tako otkupljenu robu fakturiraju po nižoj cijeni velikim tvrtkama koje izvoze. Tako su oprali i legalizirali golem novac, uzeli su PDV od RH’, opisuje se u pismu.

Proizvođači pristaju na sve zbog – besparice

Na taj se način svake godine najmanje trećina uroda ukrade, a sve uz pomoć tvrtki koje to potiču i omogućuju krađu PDV-a na repromaterijalu, a koje imaju svoje ljude na terenu kako ne bi došlo do kaznenog progona.

Direktorica Žitozajednice Nada Barišić kaže da su slične slučajeve prije dvije godine već prijavili Poreznoj upravi, no nisu dobili nikakav odgovor. Tada se radilo o utaji poreza na brašno iz Mađarske, a to su radile dvije tvrtke iz Osijeka. Porezna uprava im ništa nije odgovorila jer se poziva na institut porezne tajne, a sada kažu da poduzimaju sve potrebno što je u njihovoj nadležnosti.

Na hranu i sirovine nema smanjene stope PDV-a, kaže Barišić, pa zato pojedinci to pokušavaju izbjeći. A proizvođači pristaju na posao bez računa – najviše zbog besparice. U poljoprivredi je ionako teško, a kada nešto prodaju, novac čekaju i po pola godine.

Predsjednik HPK Matija Brlošić kaže da crno tržište na žitarice i uljarice postoji iz više razloga.

‘Postoji zbog porezne politike i vještih manipulatora što na takav način zarađuju. Kod porezne politike, primjerice, seljak da bi izbjegao plaćanje najveće stope poreza pokušava urod prodati bez računa, iako on gubi u svojoj bilanci kada će mu za neke veće financijske investicije trebati neki veći iznos, da bude likvidan za neke kreditne aranžmane, a s druge strane, u njegovim papirima prikazan je mali promet da bi ušao u to’, rekao je Matija Brlošić.

 

Povratak na Net.hr