Crna udovica ugrizla ženu kod Zadra

Otrovni pauk crna udovica prošlog je tjedna ugrizao jednu ženu iz Slivnice kod Zadra, i to je, kako se doznaje, prvi ugriz tog pauka ovog ljeta. Nakon što je dobila serum, žena je ubrzo puštena iz bolnice.

Prvi ovogodišnji ugriz crne udovce potvrdio je liječnik zaraznog odjela zadarske Opće bolnice dr. Miro Morović. Za Večernji list je izjavio kako je riječ o jednoj ženi iz Slivnice kod Zadra, koju je otrovni pauk ugrizao prošloga tjedna.

Nakon što je primila serum, pacijentica ubrzo otpuštena iz bolnice.

Inače, crna udovica je proteklih ljeta u prosjeku znala napasti pet do sedam puta, a njezin ugriz, kako svjedoče žrtve, vrlo je bolan.

Crna udovica ima oko 0,02-0,03 mg suhog otrova. Otrov je bijela bistra tekućina koja sadrži toksalbumine i lipoproteine. Toksičnost tog otrova varira prema godišnjem dobu – hladnoća smanjuje toksičnost otrova jer ga pretvara u kiselinu. Čak 15 puta je jači od otrova čegrtuše, a jači je i od otrova kobre, poskoka i velike većine drugih vrlo opasnih zmija. Djeluje na središnji živčani sustav i brzo se širi po tijelu.

Kod ljudi, otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidriranost, pretjerano znojenje, grčenje, bol u svim dijelovima tijela, javlja se porast ili pad tjelesne temperature, pad tjelesne težine, crvenilo, osjećaj sitosti, mučnine, strah od smrti. Drugi dan se bol seli u noge i bolesnik osjeća da mu noge gore.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr