banner

JE LI OVO MOGUĆE?

CRNA RUPA U APN-OVOM SUSTAVU: Za čak tri četvrtine korisnika povlaštenih kredita država ne zna stanuju li u tim stanovima!

Agencija je od dosad odobrenih 9450 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u 2017. 2018. i 2019. obvezu prijave prebivališta uspjela provjeriti samo za zahtjeve odobrene u prvoj godini subvencioniranja, dok su oni ostali, kažu, upravo u fazi provjere

Državna agencija za čak tri četvrtine korisnika povlaštenih kredita ne zna jesu li prijavljeni u subvencioniranoi nekretnini, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Iz podataka koje je dnevnik od Agencije za pravni promet i promet nekretninama (APN) dobio nakon 18 dana čekanja, proizlazi da je Agencija, od dosad odobrenih 9450 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u 2017. 2018. i 2019. obvezu prijave prebivališta uspjela provjeriti samo za zahtjeve odobrene u prvoj godini subvencioniranja, dok su oni ostali, kažu, upravo u fazi provjere.

OTKRIVAMO ZAŠTO SU CIJENE STANOVA EKSPLODIRALE: Dva lobija stoje iza svega! ‘Stranci su zapanjeni, u jedan kvart ih se ne usudim ni odvesti’

DRŽAVA POTIČE KUPNJU STANOVA, A NEKI NA TOME DOBRO ZARAĐUJU: Puno je muljaža, a najnovija je otkrila svu propast sustava

NOVI DETALJI OKO AFERE U APN-U, PROGOVORILI LJUDI KOJI SU SE JAVILI NA ISTI NATJEČAJ: ‘Bilo nam je odmah nešto čudno oko stana, ali nadali smo se…’

“Do sada za korisnike kredita čiji su zahtjevi odobreni u 2017. godini, od ukupno 2312 odobrenih zahtjeva dostavljeni su dokazi o prijavi prebivališta, osim za sedam korisnika kredita za koje je zatražena dodatna provjera od nadležne Policijske uprave. Za korisnike kredita čiji su zahtjevi odobreni u 2018. i 2019. godini u tijeku je postupak dostave potvrda o prebivalištu koju je većina klijenata dostavljala kreditnim institucijama”, stoji u odgovoru iz APN-a.

Gledajući u postocima, APN, agencija s ukupno 75 zaposlenika, od 2017. godine naovamo uspjela je samo za 25 posto odobrenih zahtjeva provjeriti jesu li njegovi podnositelji poštivali odredbe ugovora, dok je za tri četvrtine osoba kojima je odobren zahtjev i koje su ovim putem kupile stan, u ovom trenutku nemoguće reći jesu li u njemu prijavljene ili su nekretninu kupovale s nekom drugom namjerom, s obzirom na to da agenciji nisu dostavili potvrde.

Zanimljivo, prema podacima APN-a, postupak raskida ugovora o kreditiranju i povrat uplaćenih sredstava za subvencioniranje dosad je pokrenut u 22 slučaja, a bez subvencioniranih kredita, nakon što su oni isplaćeni, ostalo je ukupno 18 korisnika, donosi Jutarnji list.

STIŽE NOVA RUNDA APN-OVIH KREDITA: Razmišljate o kupnji stana, ali ne znate što vam sve treba? Evo, ovdje imate sve

Povratak na Net.hr