'MALO JE APSURDNO' / Crna prognoza za Hrvate: Popularna vrsta mesa bi mogla postati luksuz! Cijena 'prešišala' čak i janjetinu u pečenjarama!

Situacija je to koju su uzgajivači predvidjeli još prije dvije godine

31.5.2023.
20:33
VOYO logo

Promjene na tržištu donose i promjene na ražnju. Tako u brojnim pečenjarama odojak po cijeni prestiže janje.

"Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto", kaže za Danas.hr RTL-a Sandro Skolan, vlasnik pečenjare iz Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je prešlo granice, pa i to. Sve je poskupilo prestrašeno. Užas. Nećemo jesti odojak!", kaže Grozdana Jeličić iz Zagreba.

"Odojak je ipak bio narodno jelo, narodna hrana. Stvarno mi nije jasno…", čudi se Gordana Baća iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sve ima svoje… Zbog jeftinog uvoza smanjivala se domaća proizvodnja svinjetine pa se tako procjenjuje da u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja.

"Da bi zadvoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo. Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te janjetine", kaže Skolan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOGA ČEGA JANJETINE /

Koja je tajna okusa dalmatinske janjetine i zašto je bolja od ličke; Cijena u konobama? 'Kome je skupo šta mu ja mogu'

Image
KOGA ČEGA JANJETINE /

Koja je tajna okusa dalmatinske janjetine i zašto je bolja od ličke; Cijena u konobama? 'Kome je skupo šta mu ja mogu'

Lakše do janjca nego do praseta

Situacija je to koju su uzgajivači predvidjeli još prije dvije godine.

"Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili janjca, nego što možete kupiti prase", kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja. U isto vrijeme, u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog mesa.

Uskoro luksuzno meso

"Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa", pojašnjava direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja svinjskog mesa pada i u cijeloj Europi. Hrvatska samodostatnost je svega 55 posto te ovisi o tom izvozu.

Kuterovac daje crne prognoze: "Ako se trendovi nastave, možemo očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro", upozorava Kuterovac, predsjednik Udruge uzgajivača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju. Zato svinjogojci očekuju hitne mjere. I to čim prije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo