'Čovjek koji vodi taj sindikat ima 34 tisuće mjesečnih primanja!'

Ustavni sud ukinuo je radnu obvezu koju je Vlada uvela liječnicima, nakon čega je sindikat najavio nastavak štrajka liječnika započetog u rujnu, ali i pozvao Vladu na socijalni dijalog.

Pljuska Vladi stigla je jutros s Ustavnog suda. Suci su jednoglasno ukinuli radnu obvezu liječnicima koju je Vlada uvela prije mjesec dana. Liječnici mogu, ako žele, nastaviti štrajk. Odluku je obrazložila predsjednica suda Jasna Omejec.

“Vlada nije koristila pravne mehanizme koje je imala na raspolaganju kao što je primjerice sudska zabrana štrajka nego je umjesto toga donijela političku odluku u kojoj se pozvala na tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je prestao važiti 2006. godine”, rekla je Omejec.

Apsurdi prekovremenog rada

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je objasnio da su konzultirali stručnjake prije uvođenja radne obveze. “Po mišljenju naših pravnih stručnjaka zakonito, očito Ustavni sud misli drugačije i mi ćemo poštovati odluku Ustavnog suda”, rekao je Ostojić.

Još za vrijeme dok je sud obrazlagao odluku, novinarima je stigao poziv predsjednika sindikata liječnika Ivice Babića za konferenciju za novinare. “Mi ćemo nastaviti sa štrajkom i pozivam ministra i Vladu na nastavak socijalnog dijaloga kako bismo razriješili spor”, poručio je Babić s konferencije.

Liječnicima je sporan kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu kojeg liječnički sindikat nije potpisao, konkretno odredba o plaćanju prekovremenih sati. “Hrvatska je koliko je meni poznato jedina država u EU gdje je satnica prekovremenog rada manje plaćena od redovne satnice i, kojeg li apsurda, prekovremenog rada na koji vas poslodavac prisiljava”, rekao je Babić.

Linić: ‘Liječnici imaju solidna primanja’

Dok ministar Ostojić poručuje da su otvoreni za razgovor sa sindikatom, ministar financija Slavko Linić kaže: liječnici imaju solidna primanja, a porezni obveznici ne mogu financirati takvo zdravstvo. Osvrnuo se i na primanja Ivice Babića.

“Čovjek koji vodi taj sindikat ima 34 tisuće mjesečnih primanja, a u Hrvatskoj 34 tisuće su godišnja primanja mnogih umirovljenika. Svi su se lijepo slikali, pred kamere metnuli, svi su bili oduševljeni, svi su u štrajku. Kad smo rekli sad ćemo odbijati plaće, onda najedanput nitko nije bio u štrajku”, rekao je Linić.

Plaće je liječnicima nadoknadio sindikat, a Babić uoči novog štrajka poručuje; ovaj put nećemo kolege dovesti u neizvjesnu situaciju i vidjet ćemo koje su nam mogućnosti. Odluku Ustavnog suda komentirao je i premijer Zoran Milanović.

“Takva je kakva je. Stajalište Vlade je bilo drugačije, a kada ju vidim možda ćemo polemizirati, možda i nećemo. To je u ovom trenutku manje bitno, bitno je da se ide u reformu”, rekao je Milanović.

Povratak na Net.hr