ČOVJEK KOJI JE OTKRIO KORUPCIJSKU AFERU O TAJNOM SASTANKU U VLADI: / 'Već idućeg dana nazvali su me iz HDZ-a...'

21.2.2017.
14:20
PIXSELL, Marko Lukunić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mihanović se prisjetio kako je na kraju sastanka pred 14 ili 15 šefova javnih tvrtki, uglavnom članova HDZ-a, na kojemu se razgovaralo o podizanju kvalitete poslovanja Sanader pitao: "Mladene, kako se zove firma?". Barišić je na to odgovorio: "Fimi media", kazao je svjedok. Dodao je i da mu je prvi dojam bio da se radi o varaždinskoj tvrtki Fima koja je kasnije bila uključena u aferu Spice.

Idućeg dana Mihanović je dobio poziv iz Barišićeva ureda i došao na sastanak na kojemu ga je tražio da se upozna s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak te da Croatia osiguranje surađuje s njezinom marketinškom agencijom, po mogućnosti putem izravnih pogodbi.

Pokušao se obratiti Sanaderu

U dogovoru s tadašnjim direktorom Croatia osiguranja Hrvojem Vojkovićem Mihanović je odlučio "odugovlačiti", no Barišić ga je navodno nedugo nakon toga nazvao i rekao da su se svi osim njega sastali s Jurak. Kada se konačno susreo s vlasnicom Fimi medije Mihanović ju je navodno obavijestio da s njom neće izravno poslovati, nego će raspisati javne natječaje.

Mihanović je kazao da se zbog Barišićevih pritisaka pokušao obratiti i Sanaderu koji ga je uputio na političkog tajnika stranke Marija Zubovića. Na sastanku sa Zubovićem i Barišićem, u sjedištu zagrebačkog HDZ-a svjedok im je, kako tvrdi, pokušao objasniti da će "svi nastradati i da će ih za četiri godine novi ministar policije" sve uhititi, na što mu je Zubović poručio da "radi po svojoj savjesti".

Croatia osiguranje je nakon toga raspisalo četiri natječaja, a na jednom od njih za zakup oglasnog prostora na javnoj radioteleviziji pobijedila je Fimi media čija je cijena bila povoljnija čak i od one koju je nudio HRT-ov marketing.

Sanader prigovorio iskazu svjedoka

Sanader, kao i njegovi branitelji, prigovorili su istinitosti Mihanovićeva iskaza tvrdeći da ne govori istinu o vezi sastanka u Vladi, jer je, primjerice, spomenuo da je tamo bio i direktor Končara Darinko Bago koji je to ranije opovrgnuo.

"I Ivica Mudrinić je rekao da nije bio, a sjedio je kraj mene. Zašto uopće pričamo tko je bio, valjda postoje kamere", kazao je Mihanović dodajući da je na ulazu u vladu dao osobnu iskaznicu i prošao kontrolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obrana tvrdi i da se Mihanović nikada nije obratio za pomoć Sanaderu, ali i da je usklađivao svoj iskaz u USKOK-u jer se nekih "bitnih detalja" sjetio tek na sudu, a ne i u istrazi. "To u ovom postupku nije izuzetak, jer su neki pred USKOK-om iskazivali i 19 puta", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Teško mu je dolaziti tri puta na sud

Sanader je dodao i da je Mihanović u dobrim odnosima s bivšim glavnim državnim odvjtenikom Mladenom Bajićem s kojim je "više puta viđen u jednom restoranu na Zelenom valu".

Sanader je i na ovom ročištu, kao i na jučerašnjem u slučaju Planinska, od suda zatražio da prorijedi rasprave u njegovim postupcima jer mu je teško tri puta tjedno dolaziti na sud.

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, njegovu bivšu stranku, Barišića i Nevenku Jurak na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali