Broj zaraženih raste po stopi od dvadeset posto, osobito je velik skok u Zadarskoj županiji gdje je procijepljenost izuzetno mala, javlja RTL. Britanski premijer Boris Johnson večeras je objavio da će se za desetak dana ukinuti sve mjere i da će koronu tretirati kao i svaki drugi oblik gripe.

Još nije sigurno odlučeno hoće li Covid potvrda u Hrvatskoj biti ulaznica za šoping i liječenje.

Vidjet ćemo kakav će biti odaziv tijekom narednih mjeseci

"Za sada se o tome razgovara da postoje mogućnosti jer nismo zadovoljni s procijepljenošću. Htjeli smo do kraja lipnja imati bar 50 posto, međutim nije se obistinilo to, pa ćemo vidjeti kakav će biti odaziv tijekom srpnja i kolovoza", kaže Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Prijepor oko toga hoće li covid potvrde služiti kao ulaznice izazvala je Vladina najava da će se potpore za očuvanje radnih mjesta uskratiti onim poduzetnicima čiji radnici nisu cijepljeni.

Odluka ne bi bila protuustavna

Ustavni stručnjak Mato Palić kaže da takva odluka ne bi nužno bila protustavna.

"Zaštita zdravlja je jedan od razloga zbog kojeg je moguće ograničavati poduzetnička prava i slobode, a s druge strane Ustav jasno propisuje da svatko ima pravo na zdrav život, kao i to da je svatko dužan u sklopu svoje ovlasti i djelatnosti osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja, ljudi, prirode i ljudskog okoliša", kaže Mato Palić, ustavnopravni stručnjak.