PROBLEM USPOSTAVE VLASTI

ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ BEZ RJEŠENJA ZA KRIZU VLASTI U BIH: Pozivaju Dodika na suradnju

Čović je kazao kako je njegov i Izetbegovićev cilj obnoviti razgovore o uspostavi vlasti no u njih moraju uključiti i Dodika odnosno njegovu stranku

Čelnici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak su u Sarajevu ponovo razgovarali o problemu uspostave vlasti u njihovoj zemlji na što se čeka još od listopada prošle godine no i ovoga puta samo su konstatirali kako bi to trebalo riješiti što prije ne nudeći nikakvu naznaku izlaska iz blokade.

“Naše je opredjeljenje da napokon stvorimo jedno povoljnije ozračje s puno više povjerenja. Milijarde eura (investicija) nismo u stanju realizirati  jer nemamo vlasti”, kazao je Čović novinarima nakon razgovara s izaslanstvom najveće bošnjake stranke predvođenim Izetbegovićem.

Zbog činjenice da HDZ BiH, SDA i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milortada Dodika nisu uspjeli provesti raniji dogovor o uspostavi koalicije na državnoj razini blokiran je i rad državnog parlamenta koji mora ratificirati potpisane kreditne sporazume namijenjene razvitku infrastrukture pa je stoga blokirano oko milijarde eura već odobrenih za takva ulaganja.

Čović je kazao kako je njegov i Izetbegovićev cilj obnoviti razgovore o uspostavi vlasti no u njih moraju uključiti i Dodika odnosno njegovu stranku.

Koalicijski sporazum

Izetbegović je kazao kako je i dalje najbolje rješenje provesti koalicijski sporazum kojega su 5. kolovoza potpisali on Čović i Dodik. Nakon potpisivanja najvili su kako će vlast biti formirana u roku od mjesec dana no to se do danas nije dogodilo.

Taj sporazum nije proveden jer su se SDA i SNSD sukobile oko toga hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi važnih za eventualno članstvo BiH u NATO-u.

“Treća strana pretvrdo igra, kao da želi nekoga nadjačati, retorika je pretvrda. Moramo jedni druge više uvažavati i očekujem od Milorada Dodika da nešto osmisli”, kazao je Izetbegović.

Dodiku je poručio kako uvjet za uspostavu novog Vijeća ministara ostaje usvajanje godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) na kojemu inzistiraju u NATO-u ali je dodao kako se taj dokument može učiniti prihvatljivijim i za bosanske Srbe tako što će se fokusirati na civilne aspekte reformi.

Povratak na Net.hr