NAJAVIO NOVE MJERE

ĆORIĆ: ‘Potreban je niz iskoraka da bi se ostvarila gospodarska revitalizacija Banije’; Pitali ga prešetavaju li se ministri previše tim područjem

Uoči sjednice Vlade, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je situaciju na potresom pogođenom području te najavio neke nove mjere

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavio da sada prije svega slijedi obnova razrušenih objekata u gospodarskom smislu na potresom pogođenim područjima, a onda će se ići korak dalje.

Napominjući kako su u obnovi objekata razgovarali i prije par dana na sastanku s predstavnicima poduzetnika i strukovnih organizacija, ministar Ćorić je najavio da će u idućem razdoblju “interventno reagirati” što bude trebalo, pri čemu je novinarima najavio i neke nove mjere.

Natječaj za male i mikro poduzetnike

“U iduća dva tjedna slijedi natječaj za male i mikro poduzetnike za prve sanacije i za opremanje. Taj je natječaj vrijedan 10 milijuna kuna i pokušat ćemo time zatvoriti potrebe za oko par stotina obrtnika i mikro poduzetnika. U pripremi je i veliki natječaj za dizanje proizvodnih kapaciteta i digitalizaciju tehnoloških procesa u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo na potresom pogođenim područjima, ali će pritom Sisačko-moslavačka županija zbog potresa biti u nešto boljoj poziciji nego drugi dijelovi zemlje”, najavio je Ćorić, dodajući da su to i pretpostavke za održiv razvoj.

Komentirajući pitanje na koje je odgovarao i ministar financija Marić, o oko 120 milijuna kuna koje su lani dostavili na jedinice lokalne samouprave, Ćorić je kazao da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zaključak o usvajanju programa gospodarenja otpadom na pogođenim područjima potresom, za što će se odobriti oko 50 milijuna kuna, uključujući i za čišćenje i raščišćavanje.

SPAVA U KOŠARI ZA PRIJEVOZ STOKE: Što je s mještanima najudaljenijih sela na Baniji? Gdje su zapeli kontejneri? ‘Bojim se snijega…’

‘Potreban je niz iskoraka da bi se ostvarila gospodarska revitalizacija’

Vezano za gospodarsku revitalizaciju kraja pogođenog potresom smatra da tu treba niz iskoraka pa i izraditi strategiju razvoja Sisačko-moslavačke županije, koja će uvesti i neke novosti u skladu s nacionalnom strategijom razvoja.

“Inzistirat ćemo u tome na ostanku ljudi i jačanju proizvodnih kapaciteta u toj županiji”, poručio je Ćorić, dok je na pitanje o temi javnih radova na tom području i komentarima o tome od predsjednika Milanovića i ministra Aladrovića, samo kazao da im je i gradonačelnik Petrinje Dumbović na nedavnom sastanku inzistirao da mu odobre veće kvote za radnike i da budu plaćeni.

Na pitanje “prešetavaju li se ministri previše o tim područjima” odgovorio je da su njihove aktivnosti tamo nužne i da je njihova prisutnost tamo potvrda da se razmišlja što učiniti i iz solidarnosti. “Ne vidim nijedan razlog zašto bi dolazak bilo kojeg ministra koji tamo razgovara s ljudima oko problema bilo suvišno. Osobno ću ići tamo koliko bude trebalo”, dodao je Ćorić, a na pitanje razmišlja li država da radnici koji u toj županiji primaju naknadu od 4.000 kuna a ne rade budu angažirani na radovima odgovorio je da je svima važnije da nešto rade nego sjede doma, ali i da je u ovim epidemiološkim uvjetima bitno promisliti o svim pitanjima, a ako dođe do veće potrebe za radnicima odgovorit će se na te potrebe.

‘ZABILJEŽENO JE UKUPNO 849 POTRESA’; Plenković nabrojao one najjače pa poručio: ‘Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane’

PRELIMINARNI IZNOS ŠTETA OD POTRESA NA INFRASTRUKTURI: Najveće štete pretrpjela je elektrodistribucijska mreža HEP-a

Povratak na Net.hr