Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić povrijedio je načelo postupanja kada je glasovao da se u Upravu HEP-a imenuje Petar Sprčić, inače njegov vjenčani kum. Time je Ćorić bio u sukobu interesa, odlučilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Kako prenosi HRT, Povjerenstvo je pokrenulo postupak zbog kumske povezanosti Ćorića sa Sprčićem te njegovog glasovanja na 72. sjednici Vlade. Povjerenstvo je mišljenja da se ministar trebao izuzeti iz postupka donošenja odluke o imenovanju svog vjenčanog kuma.

Ćorić: 'Moj glas nema nikakvog utjecaja na donošenje odluke o imenovanju'

Ćorić je u svom očitovanju naveo da bi nedeklariranje kumstva koje bi moglo dovesti do nesavjesnog i pristranog postupanja dužnosnika. Isto tako, naveo je da vrijednosni sud i mišljenje Povjerenstva nije utemeljeno na Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

"Vlada odlučuje natpolovičnom većinom i moj glas nema nikakvog utjecaja na donošenje odluke o imenovanju, a javnim deklariranjem došlo bi do stigmatiziranja osobe", prenosi HRT dio Ćorićeva očitovanja.

Među ostalim, Povjerenstvo je navelo i primjerice da, kada se odlučuje o prijatelju ili kumu, dužnosnik ne može postupati pristrano.

Ministar prošao bez sankcija

Na sjednici Povjerenstva istaknuto je da se ne radi o teškim povredama Zakona, međutim da Povjerenstvo želi ovakvim odlukama uspostaviti visoke standarde postupanja dužnosnika. Ono što žele jest da se dužnosnik izuzme iz takvih odluka. Smatraju da ne važi argument da Ćorićev glas nije odlučujući.

"Dužnosnik je zbog propusta deklariranja i izuzimanja iz glasovanja na 72. Vlade RH 21.12.2017. po prijedlogu Vlade kojim se Nadzornom odboru trgovačkog društva HEP predlaže imenovanje Petra Sprčića, takvim postupanjem došlo do njegovog nesavjesnog i pristranog postupanja. Povjerenstvo nema ovlasti u ovoj situaciji izricati sankcije, pa se sankcija ovdje ni neće izreći", kazao je član Poverenstva Davorin Ivanjek.