Play ponuda

CMS PODNIO KAZNENU PRIJAVU: / 'Izbjeglice zavezali za stabla, pucali blizini njihovih ušiju i nogu, lomili im kosti'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Iz svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje da DORH utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a

23.7.2020.
13:29
Ilustracija: Pixsell
Play ponuda

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u četvrtak DORH-u još jednu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje da su krajem svibnja pet sati mučili, ponižavali i nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Hrvatske u BiH.

"O tome svjedoče petorica izbjeglica s teškim ozljedama, od kojih su jednom počinitelji slomili obje ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovječnog postupanja najvjerojatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbjegličkoj populaciji", stoji u priopćenju CMS-a.

Image
SPLIĆANKA SKUPILA PRIČE MIGRANATA UZ HRVATSKU GRANICU: /

'Policija ih mlati i uzima im novac. Izbjeglicama nije jasna jedna stvar'

Image
SPLIĆANKA SKUPILA PRIČE MIGRANATA UZ HRVATSKU GRANICU: /

'Policija ih mlati i uzima im novac. Izbjeglicama nije jasna jedna stvar'

CMS ističe da je osmero naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim odorama i s fantomkama na glavama, koji prema opisu žrtava vjerojatno pripadaju specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji "Koridor" MUP-a, nečovječno postupalo prema osobama u potrazi za zaštitom.

"Naoružani muškarci u crnom su izbjeglice zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod prijetnjom smrću uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali", navode aktivisti.

Zatim su, dodaju, četvorici policajaca prepustili izbjeglice, od kojih mnogi zbog teških ozljeda nisu mogli hodati, a policajci su ih nezakonito protjerali u BiH.

Suradnja nasilnika i policije

Iz svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje da DORH utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Također, očekuje da DORH provede učinkovitu i neovisnu istragu za ta kaznena djela, kao i za vjerojatnu organiziranost ovakvih praksi, te da sankcionira počinitelje.

Važno je uzeti u obzir iskaze policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji "Koridor", opis čijih akcija odgovara opisu tog slučaja, ali i prijašnjim svjedočanstvima izbjeglica, upozorili su iz CMS-a dodavši da je ovo jedan u nizu od slučajeva o kojima kontinuirano izvještavaju organizacije civilnog društva, mediji, Pučka pravobraniteljica i međunarodne institucije.

"Upravo ti izvještaji, fotografije, video materijali te brojna svjedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku narav ovih nečovječnih praksi, dok izostanak učinkovitih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Unatoč tome, ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava", navode aktivisti.

Također upozoravaju da se na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena nedavno referirao i Upravni sud u Sloveniji ističući kako dokazi prikupljeni u posljednje četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom protjerivanju izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu opovrgnuti.

Play ponuda
Play ponuda