Play ponuda

OPTUŽUJU POLICIJU DA ZATAŠKAVA SMRT MADINE: / 'Stalno nas pritišću. Dobili smo uznemirujući poziv s tajnog broja, tako oni zovu'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

'Posljednjih 10 dana naše organizacije i odvjetnici su pod intenzivnim pritiskom MUP-a '

18.4.2018.
9:58
Ilustracija: Pixsell
Play ponuda

Centar za mirovne studije danas je organizirao konferenciju za medije kako bi se požalio na pritiske koje tvrde da doživljavaju od Ministarstva unutarnih poslova. 'Policija nam upravo dolazi po kućama i zove nas ujutro u 10 na obavijesni razgovor u postaju u Heinzelovoj. Pogađate - sutra u 10 je presica kod nas u Selskoj', objavio je CMS. Iz Centra i udruge Are You Syrious stižu optužbe kako policija vrši pritisak na odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica.

Gordan Bosanac se na samom početku konferencije za medije osvrnuo na slučaj tragično poginule djevojčice Madine iz Afganistana, rekavši kako od dolaska obitelji pokojne djevojčice doživljavaju vrlo neugodne pritiske od policije.

'Kolega volonter, koji je priskočio Madininoj obitelji u pomoć, nekoliko dana kasnije dobio je obavijest od policije da će protiv njega podići prekršajni postupak zbog ilegalnog pomaganja u prelasku granice. Nekoliko dana kasnije policija je tvrdila da punomoć koju je obitelj dala odvjetničkom uredu nije valjana i otvara pitanja oko vjerodostojnosti potpisa na toj punomoći. Cijelo vrijeme mi pokušavamo stupiti s obitelji, fizički smo otišli do Tovarnika, brani nam se pristup obitelji, to doživljavamo kao pritisak', ispričao je Bosanac, prenosi Index.

Iz CMS-a navode kako policija svakodnevno iz Hrvatske izbacuje cijele obitelji izbjeglica, i to ilegalno. 'Nas često kontaktiraju izbjeglice. Naši volonteri ne mogu ništa napraviti osim kontaktirati policiju i dati im podatke o izbjeglicama. Ali policija onda ilegalno protjeruje te ljude', rekla je Tajana Tadić.

Postoji još jedna obitelj kojoj treba pomoć

'Madinina obitelj nam se javila, rekli su da su u Hrvatskoj, a naš volonter je odmah izašao na teren. Otišao je s njima u policijsku postaju te dao detaljno izvješće o tome. Dva tjedna kasnije dobio je obavijest da se protiv njega pokreće prekršajni postupak zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice. Policija nam se osvećuje zbog činjenice da su bili prisiljeni zadržati neželjenu obitelj u zemlji. Postoji još jedna obitelj, imaju maloljetnu kćer koja ima tumor na maternici veličine 10 centimetara i treba joj hitna pomoć', dodala je Tadić.

Odvjetnik Ivo Jelavić izvijestio je kako je podnesena kaznena prijava protiv policajaca koji su svojim kaznenim radnjama prouzročili smrt malog djeteta.

'Stranke su protiv MUP-a podnijele kaznenu prijavu zbog smrti svog djeteta. MUP je izgubio termovizijske snimke kamera. MUP je dvaput protjerao Madininu obitelj. MUP ne dopušta susret obitelji i odvjetnika. Stječem dojam da se propitkuju stvari koje su banalne', dodala je Sanja Bezbradica Jelavić.

MUP je ranije kratko komentirao najavu konferencije i optužbe CMS-a.

Tajni broj

Odvjetnik je ispričao situaciju koju je on sam, kao i aktivisti, nazvao uznemirujućom. 'Ja sam se javio na poziv kolegice Sanje. Taj poziv je uslijedio nakon što je predana kaznena prijava protiv policije zbog smrti male Madine. U pozivu je nepoznata osoba koja se nije predstavila tražila Sanju, kad sam rekao da se ne može javiti i što trebaju, osoba je rekla - a samo da vas pitam odakle je ona... Mi smo to shvatili uznemirujuće. Broj je bio tajan, a tako često zove policija', rekao je odvjetnik.

Play ponuda
Play ponuda