banner

DOBRI REZULTATI

PRVO CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA IMAT ĆEMO VEĆ U PROSINCU? Evo koliko bi doza trebalo stići u Hvatsku

Oxfordsko cjepivo protiv koronavirusa moglo bi dobiti privremeno odobrenje za uporabu i početi se koristi već krajem prosinca

Neki britanski mediji tvrde da je vrlo izgledno da uz “privremeno odobrenje za uporabu” prve doze Oxfordskog cjepiva protiv koronavirusa stignu već krajem prosinca. Naime, očekuje se da će Oxfordsko cjepivo imati uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi usprkoj kratkom zaustavljanju ispitivanja zbog mogućih nuspojava. Ako dobije odobrenje Europske agencije za lijekove, to znači da bi u Hrvatsku i druge zemlje EU-a prve doze tog cjepiva mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine, javlja Jutarnji list.

Hrvatska je od rezervirala 1,5 milijuna doza cjepiva koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu te bi ta količina bila dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija, od starijih dio kroničnih bolesnika. Za oko 850.000 starijih od 65 godina, kao i za duge osjetljive skupine te za oko 75.000 zaposlenih u zdravstvu.

“Zasad nismo radili plan cijepljenja protiv covida-19 jer još nemamo informacije kad bi prve doze cjepiva mogle stići, ali primijenit ćemo slične protokole kao i za cijepljenje protiv gripe kad je riječ o prioritetima. To znači da će se prvi cijepiti stariji od 65, korisnici domova za starije, kao i djelatnici domova, svi zdravstveni djelatnici te kronični bolesnici”, rekla je za Jutarnji list zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ivana Pavić Šimetin.

ZAGREB JE ŽARIŠTE, TKO JE KRIV? Šostar otkrio gdje su žarišta: ‘U izolaciju je stavljeno preko stotinu djece’

SUTRA U ZAGREBU ČAK 200 OBOLJELIH? ‘Situacija je ozbiljna, bit će novih restrikcija, a treba početi i s kaznama’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr