Nije dosta što ostaju bez krova nad glavom, nego im to još i masno naplate

Nakon što su se u medijima pojavili napisi da sudovi dosuđuju deložiranima da troškove deložacije moraju platiti MUP-u, mnogi su postavili pitanje kako je to moguće i zbog čega se ionako jadnim ljudima koji završavaju na cesti ispostavljaju troškovi od više desetaka tisuća kuna.

Naime, Ovršni zakon propisuje da je ”ovršenik dužan ovrhovoditelju nadoknaditi troškove koji su bili potrebni za ovrhu”, a u to se ubrajaju i troškovi angažiranih policijskih snaga koji asistiraju sudskim ovršiteljima prigodom deložacija, piše Slobodna Dalmacija.

U MUP-u se pozivaju na Rješenje o utvrđivanju cijena posebnih troškova nastalih radom MUP-a, a koje je u svibnju 2011. donio tadašnji ministar, a današnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Prema tome, ”cijena usluge pri kojoj se koriste službena vozila Ministarstva sastoji od cijene troškova nastalih korištenjem službenog vozila i cijene sata angažiranja policijskog službenika”. Tako se za korištenje osobnog vozila plaća 80 posto od litre goriva po kilometru, za autobus 250 posto, a za interventno vozilo 150 posto.

Angažman jednog ”običnog” policajca stoji 52 kune po satu, dok se za angažiranje interventne policije treba platiti 55 kuna po satu za svakog policajca.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna, za razliku od drugih policijskih uprava, splitska policija do sada nije deložiranima ispostavljala račune, što ne znači da se ubuduće neće početi s tom praksom. Kad je u pitanju broj policajaca koji se angažiraju pri nekoj asistenciji provođenja ovrhe, sve ovisi o ”sigurnosnoj procjeni”.

MUP, odnosno nadležna policijska uprava, temeljem zahtjeva pravne osobe (u ovom slučaju suda) pruža po članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima pomoć, odnosno asistenciju, ako se za izvršenje akata opravdano očekuje pružanje otpora i za pružene usluge ispostavlja račun – izlaznu fakturu.

Račun se ispostavlja na temelju Troškovnika koji je sukladan Rješenju o utvrđivanju cijena posebnih troškova nastalih radom MUP-a.

Račun – izlazna faktura ispostavlja se naručitelju asistencije (najčešće sud). Prigodom odlučivanja o pružanju pomoći iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima nadležna policija uprava izrađuje sigurnosnu procjenu temeljem koje se odlučuju o broju policijskih službenika koji će biti angažirani za pojedinu zatraženu pomoć odnosno asistenciju, stoji u službenom odgovoru MUP-a.

Povratak na Net.hr