banner

Civilizacijski doseg ili uprava špekulanata i blefera?

U drugoj GONG-ovoj debati o ulasku Hrvatske u EU moglo se čuti svašta, od toga da je ‘EU konglomerat kojim upravlja čopor beskrupuloznih špekulanata i blefera, odnosno financijske i političke elite’, do toga da ne možemo preživjeti sami.

U drugom sučeljavanju euroskeptika i eurofila u organizaciji GONG-a Europsku uniju su zagovarali urednik časopisa Banka Željko Ivanković i Darko Polšek, profesor na Katedri za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dok su argumente protiv ulaska u EU iznosili Marko Kostanić, aktivist Demokratske inicijative protiv Europske unije te konzultant i ekonomist Darko Mihajlović.

I ovaj puta je moderatorica bila novinarka Mirjana Rakić, no bila je puno suzdržanija u iznošenju stavova nego prošloga tjedna.

Prevrat, nelegitimnost vlasti i kaos

Ivanković je uvodno kazao kako je za EU iz tri razloga – prvi, zato što je Europa jedan od najviših dosega razvitka civilizacije – po zaštiti ljudskih prava, okoliša i solidarnosti, drugi je zato što nudi institucionalni odgovor na globalizaciju, a treći glasi: “Često se govori da mi navodno nismo informirani. Mi smo puno manje informirani što će biti ako zaokružimo protiv. EU nije ogroman prevrat, to je važna odluka. A prevrat, kaos i neizvjesnost bi bio da zaokružimo protiv, Vlada i stranke bi izgubili legitimnost”, kazao je.

Polšek je naglasio kako se na referendumu opredjeljujemo za europsku tradiciju, jer smo oduvijek bili dio Europe, ali ponovio je i pet scenarija koje je Siniša Rodin s Pravnog fakulteta ponudio kao rezultat neulaska u EU. Ponavljanje referenduma do pristanka, odgađanje pristupa i pogoršavanje situacije, zatim treći scenarij bi bio ulazak u “balkanski paket” sa sve jačom Srbijom, četvrti je ulazak u Europski ekonomski prostor, što EU ne mora prihvatiti, dok je peti, degradiranje kreditnog rejtinga hrvatske na ‘smeće’ i ekonomska propast.

Čopor beskrupuloznih političara i financijaša

Mihajlović je bio konsterniran i kazao kako je na djelu “sustavna i perfidna propaganda koja nas uvjerava da nismo nitko i ništa i da možemo samo s njima”.

“Upravo zato sam naučio Orwellovu Životinjsku farmu napamet. Ovo je klasičan primjer kako se može pokušati utjerati strah u ljude i oduzeti im se dostojanstvo i osobnost”, kazao je.

Prosperirali smo samo kada smo bili autonomni – od 1945. do 1990. godine”Na EU gledam isključivo s pozicije kapitala, a na taj način gledana, EU je konglomerat kojim upravlja čopor beskrupuloznih špekulanata i blefera, odnosno financijske i političke elite”, kazao je Mihajlović. EU su preuzele multinacionalne kompanije koje uništavaju sve uljudno što je izniknulo na tlu Europe.

“Ako pokažemo otpor to će biti prekrasan primjer malog i odlučnog samosvjesnog naroda protiv multinacionalnih kompanija”, kazao je, dok je Ivanković dobacio: “Mislim da će nam se grohotom smijati”.

Prosperirali smo samo kad smo bili autonomni, od ’45. do ’90.

Kostanić je kazao da je nužno zaokružiti ne jer je stvorena atmosfera ucjene.

“Struktura EU je stvorila krizu i perpetuira ju. To je jedan nedemokratski mehanizam. Europska komisija nije izložena biračkom procesu”, prigovorio je Kostanić i ustvrdio da se u EU pletu mitovi o lijenim Grcima, dok isti ti Grci za par sati imaju dulji radni tjedan od Nijemaca. Uđemo li u EU, izgubit ćemo svaku šansu da utječemo na sudbinu svoje države fiskalnim mjerama ili, primjerice, devalvacijom. Ostanemo li vani, možemo se povezati s mediteranskim i balkanskim krugom zemalja. Podsjetio je da je Hrvatska i ranije pripadala Europskim savezima i državama.

“Prosperirali smo samo kada smo bili autonomni – od 1945. do 1990. godine”, kazao je Kostanić dodajući da će se unutar EU moći napraviti jako malo, a da je ulazak u EU, primjerice, Sloveniji donio nestabilnost, ponajprije strani kapital, koji se po vlastitoj volji može povući iz zemlje.

Nije se EU, nego se Hrvatska odrekla brodogradilišta. Ona su opljačkana, a to nije napravila EU.

Sve što je bilo dobro, moralo je biti zbog EU

“Sve dobro što smo učinili, učinili smo zbog EU, a sve što smo loše činili, sami smo si krivi”, ustvrdio je, pak, Polšek, a za činjenicu da Hrvati nevoljko idu u EU zato što je u krizi usporedio na sljedeći način: “To je kao da kažem ako je netko bolestan neću mu ići u bolnicu”.

U globaliziranom svijetu ne možete sami preživjeti, nastavio je Polšek, dodajući da nam paralela u gospodarskom i ekonomskom smislu može biti Albanija koja je ostala izvan blokovske podijele na Istok i Zapad za vrijeme Hladnoga rata.

Mihajlović i Kostanić su se usprotivili – neulazak u EU ne implicira zatvorenost države, a Mihajlović mu je predbacio “strah od slobode” i to što misli “da nama treba policajac”.

Stolnjaci i brodogradnja

Ivanković je, pak, istaknuo da će nam Beč što se tržišta tiče biti blizu kao Split, što je u stvari i jednaka fizička udaljenost, ali sada će svatko moći doći u Beč i prodavati stolnjake. Institucionalnih prepreka će biti kao i u Hrvatskoj, što je “zdrava i normalna prednost za nekog tko želi raditi”.

Kostanić mu je sugerirao: “Pričajmo o brodogradilištima, ona su važnija od stolnjaka”.

“Zašto?”, zanimalo je Ivankovića.

“Brodogradilišta daju više u proračun nego što dobivaju, odričemo se brodogradnje!”, upozorio je Kostanić.

“Nije se EU, nego se Hrvatska odrekla brodogradilišta. Ona su opljačkana, a to nije napravila EU. Traži se da se prestane pljačkati”, kaže Ivanković. Kostanić ga je ispravio i kazao da se traži smanjenje subvencija te da ni korejska brodogradilišta ne funkcioniraju bez subvencija.

“Subvencioniranje je pljačka”, ustvrdio je Ivanković zbog načina na koji su brodogradilišta ostajala bez velikog dijela sredstava koja su dobivali od države.

Čelnik ECB-a je bivši čelnik Goldman Sachsa

Kostanić je po pitanju korupcije podsjetio da je Mario Draghi, direktor Europske centralne banke, bio drugi čovjek financijskog diva Goldman Sachs dok se Grčkoj davao novac zbog kojega je upala u dugove.

Fašizam se pojavljuje u krizi kapitalizma, on je strukturalno vezan uz kapitalizamIvanković je nakon toga ustvrdio i da se šire potpuno krive informacije oko EU, no da oni koji se žele informirati u području koje ih zanima, sigurno to mogu i napraviti jer sve piše na internetu.

“Sigurno EU ima birokratskih problema, ali dizati to na razinu apokalipse ili da ne znamo jesmo li protiv EU ili kapitalizma – to zavodi diskusiju u krivom smjeru”, kazao je Ivanković.

Polšek je “malo preplašio” birače koji ne žele u EU, pozvavši se na mogućnost da EU, zbog straha od najezde strane radne snage zatvori granice i ukine Hrvatima olakšani pristup Uniji, kakav imamo sada.

Nazi argument

Kostanić ja kazao kako je strah od imigranata civilizacijski nazadan i da je to fašistička politika, te da nam kriza daje šansu da razmišljamo o nekom novom uređenju, budući da je i Europa bila na svom vrhuncu kada je najveći dio poduzeća bio nacionaliziran.

“Fašizam se pojavljuje u krizi kapitalizma, on je strukturalno vezan uz kapitalizam”, kazao je Kostanić. Ivanković se požalio da svaka rasprava u Hrvatskoj završava s “nazi argumentom” i izrazio nadu da kriza ovaj put neće završiti kao ona iz 1929. godine.

“Suzbijamo potencijalne ratne iskre i zaokruživanjem za Europsku uniju, iako, ukoliko većina zaokruži protiv to ne implicira rat. Mislim da se može dogoditi kaos i nelegitimnost političke elite, što ne mora biti zlo”, kazao je Ivanković.

Kostanić je uzvratio s tezom da se EU nije pobunila što je u tehnokratsku grčku vladu ušla otvorena neofašistička stranka, zbog čega misli da nas EU neće sačuvati od rasta nacionalističkih pokreta. Mihajlović je kazao da u idućih sedam do 15 godina, ne vidi da EU vodi ičemu i da je zato protiv.

Polšek je zaključio da biramo hoćemo li biti “dio civiliziranih ili balkanskih naroda”.

Povratak na Net.hr