ČINI SE DA ĆE MINISTARSTVO BRANITELJA IPAK OSTATI ZASEBNO: / Mnoge će iznenaditi tko se spominje kao budući ministar obrane

Image
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Veliki protivnik ideje o spajanju ministarstava branitelja i obrane, aktualni ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, navodno je uspio obraniti samostalnost svojeg ministarstva

13.7.2020.
9:06
Nikola Ćutuk/PIXSELL
Play logo

Po svemu sudeći, sastav nove hrvatske Vlade mogao bi biti poznat već ovoga tjedna, a sve je izvjesnije da će imati manje ministarstava od dosadašnje - umjesto 20, 15 ili 16. Iako se isprva spominjalo da će Ministarstvo hrvatskih branitelja biti pridruženo Ministarstvu obrane, čini se da će spomenuto ministarstvo ipak opstati.

Kako piše Jutarnji list, veliki protivnik ideje o spajanju tih dvaju ministarstava, aktualni ministar branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved navodno je uspio "obraniti" samostalnost svojeg ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA VLADA VEĆ OVAJ TJEDAN? /

Evo tko bi sve mogao postati žrtvom Plenkovićeva 'rezanja'

Image
NOVA VLADA VEĆ OVAJ TJEDAN? /

Evo tko bi sve mogao postati žrtvom Plenkovićeva 'rezanja'

Horvat iz resora gospodarstva u obranu?

"To još nije sto posto riješeno, ali tijekom vikenda, čini mi se, prevagnuli su Medvedovi argumenti i, prema svemu sudeći, Ministarstvo branitelja postojat će i u idućoj Vladi kao zaseban resor, a Medved će ostati ministar branitelja. A uz to možda i jedan od potpredsjednika Vlade", kazao je za Jutarnji list neimenovani izvor iz Vlade.

Istom je dnevniku još jedan visoki dužnosnik HDZ-a potvrdio kako je tijekom vikenda prevladao stav da se MORH i Ministarstvo branitelja ipak neće spajati te da se kao budući ministar obrane spominje dosadašnji ministar graditeljstva Darko Horvat. Naime, izgledno je da će Ministarstvo gospodarstva biti spojeno s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te da će mu na čelu biti Tomislav Ćorić.

"Kakve veze Horvat ima s MORH-om? Teško mi je to zamisliti, premda znam da premijer još nije riješio dilemu hoće li se MORH ubuduće voditi 'vojničkim' ili 'menadžerskim' principom. Naime, neki kažu da ministarstvo treba voditi civil, netko s upravljačkim sposobnostima bez obzira na nedostatak vojnog iskustva, a jaka je i struja koja tvrdi da na čelu MORH-a i nakon Damira Krstičevića treba biti vojnik. Znam i da su brojni umirovljeni časnici HV-a zainteresirani za to mjesto", kazao je izvor Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dilema oko buduće ministrice EU fondova

Također se spominje kako će i u novoj Plenkovićevoj vladi ostati Mario Banožić, iako se Ministarstvo državne imovine, kojem je sada na čelu, sigurno gasi. On se navodno spominje kao najozbiljniji kandidat za novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Upitno je hoće li se spajati i ministarstva uprave i pravosuđa, što se spominjalo proteklih dana, iako je navodno sigurno da će Ivan Malenica ostati ministar, ali da Andrej Plenković još nije prelomio hoće li uz upravu dobiti i resor pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz HDZ-a tvrde da se u toj stranci lome hoće li Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU voditi Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili Nataša Tramišak, pročelnica Osječko-baranjske županije za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije. Za prvospomenutu se navodno snažno lobira u središnjici stranke, dok je Tramišak kandidatkinja slavonskih HDZ-ovaca.

"Prema zadnjim informacijama, čini mi se da će nova ministrica ipak biti Nataša Tramišak. To bi, zapravo, bilo i pošteno jer treba uvažiti činjenicu da je HDZ-ova lista u IV. izbornoj jedinici osvojila čak osam mandata. To je fenomenalan rezultat i za dva mandata bolji nego na prošlim izborima, 2016. godine", kazao je Jutarnjem listu izvor iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučković ostaje ministrica poljoprivrede?

Bude li Tramišak ministrica, onda prema istom izvoru Slavonci ne mogu računati na Ministarstvo poljoprivrede pa se time otvara prostor da tim ministarstvom i u novoj Vladi upravlja Marija Vučković. Plenković još nije odlučio ni tko će voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a spominjani kandidati Radovan Fuchs i Ivana Franić, navodno su otpali iz kombinacije.

Zastupnici nacionalnih manjina odluku o kandidatu za novog potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava premijeru Plenkoviću trebali bi priopćiti danas ili sutra. Navodno su u najužem izboru ponovno izabrani SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević te Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo