ZBOG KORONAVIRUSA

CIJEPLJENJE OVE GODINE POČINJE RANIJE NEGO INAČE? Epidemiolog: ‘Gotovo je nemoguće spriječiti zarazu u domovima za starije’

‘To je pokazatelj da je situacija stavlja pod kontrolu. Veliki broj inficiranih znači i velik broj samoizolacija te povećani rizik za neke zatvorene kolektive’

Epidemiolog Branko Kolarić rekao je za N1 kako je od početka kolovoza porast broja zaraženih bio zabrinjavajući, no da zadnjih par dana u Hrvatskoj imamo nešto manji broj novozaraženih koronavirusom.

“I udio pozitivnih je jučer primjerice bio oko 5 posto, a prije nekoliko dana smo imali čak i 30 posto. To je pokazatelj da je situacija stavlja pod kontrolu. Veliki broj inficiranih znači i velik broj samoizolacija te povećani rizik za neke zatvorene kolektive. Gotovo je nemoguće spriječiti zaražavanje u domovima za starije”, rekao je Kolarić.

Upozorio je na nužnost cijepljenja protiv gripe. Rekao je da cijepljenje protiv gripe obično počinje početkom studenog te da se nadaju da će ove godine cjepivo imati već za par tjedana, tako da cijepljenje može početi u listopadu.

RUSKO CJEPIVO I DALJE IZAZIVA DVOJBE, 38 ZNANSTVENIKA TRAŽE OBJAŠNJENJA: ‘Neki podaci se dupliciraju, a neki nisu dostupni’

Broj smrtnih slučajeva

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je rekao da je Hrvatska deseta po redu od 27 zemalja EU po broju smrti od korone. No, prema podacima za zadnja dva tjedna Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu po broju smrtnih slučajeva.

Kolarić kaže da su oba podatka točna. “Kad gledamo ukupno broj umrlih na milijun tu smo onda na desetom mjestu, kad gledamo podatak o broju umrlih na 100.000 u dva tjedna onda smo na 4. mjestu. Povećani broj zaraženih reflektira se i na broj smrtnih slučajeva”, rekao je Kolarić.

HRVATI U IZRAELU O NOVOJ KARANTENI I DRAKONSKIM MJERAMA: ‘Ne smijemo se udaljiti 500 metara od kuće. Nikome nije jasno zašto nas zatvaraju’

Maske kao učinkovita zaštita

Ponovio je da je nužno nositi maske kako bi se smanjio broj zaraženih. “Maske su učinkovite kada smo u bliskom kontaktu, dakle na udaljenosti manjoj od metar na otvorenom te 1,5 m u zatvorenim prostorima. Dokazano je da su maske efikasan način sprečavanja širenja zaraze. Moramo se naviknuti da ćemo ih nositi ove jeseni i zime. Maske jesu učinkovita zaštita”, kazao je.

ČEKAJU LI I NAS ‘TIHE ZONE’? Znanstvenici tvrde da bi to moglo drastično smanjiti širenje virusa u zatvorenom

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr