ŠPRAJC IZAZVAO PLENKOVIĆA / 'Neka uskrati i plaću barem Berošu koji na cijepljenje eto nije uspio natjerati ni svoje zaposlenike'

U zadarskoj bolnici više od 40 posto zdravstvenih djelatnika ne želi se cijepiti protiv koronavirusa

6.7.2021.
23:09

Obavezno cijepljenje u Hrvatskoj već postoji u slučaju čak 11 bolesti, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, zaušnjaka, tuberkuloze itd. RTL Direkt doznaje da se u zadarskoj bolnici više od 40 posto zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti.

"Pa kad Andrej Plenković prijeti kako će poduzetnicima u privatnom sektoru uskratiti financijske potpore ako ne natjeraju svoje zaposlenike na cijepljenje, neka onda isto tako uskrati i plaću barem svom ministru zdravstva Viliju Berošu koji na cijepljenje eto nije uspio natjerati ni svoje zaposlenike", komentirao je Zoran Šprajc za RTL.

Zašto se ne cijepe?

Dvadeset i pet posto hrvatskih građana odbija bilo kakvo cjepivo. Najmanje cijepljenih dvjema dozama je na jugu zemlje. Zadarska županija to već skupo plaća, jer od danas do 19. srpnja nema koncerata i svirki uživo na otvorenom. Ta županija se ne može pohvaliti ni velikom procijepljenošću liječnika.

Naime, u zadarskoj Općoj bolnici zaposleno je 1100 zdravstvenih djelatnika. Prvu i drugu dozu cjepiva primilo je njih 573, gotovo polovina ih nije cijepljena. Pri tome, jednu dozu primilo je 6%. Dakle, nije cijepljeno 30% liječnika i 40% medicinskih sestara.

"Cijepljenje zdravstvenih djelatnika bi sigurno trebalo biti veće od 50 posto i težiti prema 100 posto. Oni se ne cijepe radi sebe nego radi pacijenata. Prema tome moraju se cijepiti, treba se cijepiti,", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Dovedeni u šah mat poziciju

Plenković zasad nije odlučio kažnjavati zdravstvene djelatnike, ali je najavio kažnjave poduzetnika ukidanjem potpora. Necijepljenim bi mogao biti zabranjen ulaz čak i u trgovačke centre.

"Može li se motivirati one koji se nisu cijepili? Ne može, ali su dovedeni u situaciju da ne mogu putovati ni partijati. Dovedeni su u jednu šah mat poziciju i to nije dobar način jer ćemo i dalje imati velik otpor prema cijepljenju", kaže psihologinja Ana Čerenšek.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali