Play ponuda

MNOGI ĆE ODAHNUTI / Stigla vijest koju će Hrvati dočekati s oduševljenjem, pala velika odluka o poskupljenjima: 'Trgovci su apsolutno za to'

Trgovci kažu da Vlada nije sve isplanirala kako je trebala te da su izostale konkretne upute.

16.1.2023.
20:10
Play ponuda

U pregovorima između trgovaca i dobavljača dogodio se pomak, a kako javlja RTL Danas, dio cijena ipak ostaje isti.

"Trgovci su apsolutno za to da se ništa u cijenama ne dira do 31. ožujka. Mi smo već s nekim proizvođačima dogovorili prolongaciju cijena koju su oni planirali", rekao je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina.

Trgovci kažu da Vlada nije sve isplanirala kako je trebala te da su izostale konkretne upute.

"Mi držimo 6-7 vrsta ulja, neki drugi trgovac drži nekih drugih 7 vrsta ulja. Recimo šamponi – držimo ih 30-ak, neki trgovci drže i 50-ak šampona – što bi dostavili točno?", dodaje Evačić.

"Možda se to moglo olakšati, da su unutar određenih grupa npr. četkica za zube – da se stavi tri kategorije: jeftina, srednje skupa i skupa, pa se može pratiti, ovako će biti puno više posla, ali nadam se da ćemo to uspjeti zadovoljiti", kaže Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Treba im vremena

Vlada je zahtjev poslala svim velikim trgovačkim lancima. Bez pogovora za sada su samo KTC i Konzum.

Play ponuda

"Ako su dva velika ozbiljna trgovca spremna i surađuju, zašto ostali ne surađuju? Neka mi objasne u čemu je razlika između bilo kojeg stranog lanca i Konzuma i KTC-a. Kako može Konzum i KTC dati podatke, a ne može Špar ili Kaufland. Nema razloga da nam ne daju, samo je stvar dobre volje žele li to ili ne", kaže Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja.

I ostali tvrde da će učiniti isto što i KTC i Konzum, ali im treba vremena i konkretne upute.

"Mi smo rekli idemo utvrditi metodologiju pa ćemo dostavljati, a oni su rekli – dostavljat ćemo, pa idemo utvrditi metodologiju. Dakle, zamjena prve i druge riječi – jedni i drugi namjeravamo dostavljati", kazuje Evačić.

U međuvremenu, trgovačkim lancima stigla je naknada dostava sa svim uputama. Rok je kratak.

Play ponuda

"Imaju do vremena sutra do 9 da se odluče, žele li biti na bijeloj listi, žele li biti sa svojim kolegama transparentni ili ne žele", govori Lovrinčević.

Potrošači smatraju da je država trebala prije reagirati.

"Ministarstvo je donijelo odluku da se kontrolira 80 proizvoda, ono što možemo pitati Ministarstvo – zašto nije odlučilo podnijeti kolektivnu tužbu ili upozorenje pred kolektivnu tužbu ako smatra da doista postoji kršenje propisa. Postoje učinkovite metode, ali je pitanje dali se one poduzimaju", govori Dijana Kladar, odvjetnica iz Društva za zaštitu potrošača.