ZANIMLJIV TRIK / Novi udar na džepove građana, cijena piletine odletjela u nebo: 'Ovo je rješenje kako izbjeći poskupljenja i proći jeftinije'

Image
Foto: Shutterstock

Za kilogram pilećeg mesa, treba posegnuti u džep dublje nego ikad, prošle su godine cijene piletine rasle i do 50 posto

28.1.2023.
13:26
Shutterstock
Play logo

Rastu cijene, a oni siromašniji gotovo pa da nemaju ni za osnovne namirnice. Visoke cijene koje su pogodile Hrvatsku nesrazmjerno je pogodio najsiromašnije, upozoravaju sindikati, i za njih je efekt inflacije drastično veći od službenih 13 posto.

'Za ostale grupe mesa se ne očekuje daljnji rast'

U kategoriji mesa najveći rast bilježi nekad najpristupačnija piletina. Prošle su godine cijene piletine rasle i do 50 posto, u jednom trenutku kilogram pilećeg filea dosegao je i 12 eura, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

"Mi u 3. tjednu siječnja imamo rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine između 10, a pojedinih vrsta i 50 posto. Ali kad gledamo trend zadnjih tjedana, cijene su počele ipak malo padati. Dok za ostale grupe mesa se ne očekuje daljnji rast potrošnje, za piletinu su predviđanja da će ta stopa rasta biti i u sljedećem desetljeću", kazala je za N1 Zvjezdana Blažić, konzultantica u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru.

Image
ZIMA POKAZUJE ZUBE /

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Meteorolog sve otkrio: Orkanski udari bure, hladnoća, snijeg, a evo i kad će zatopliti

"Problem je u tome što su poskupjeli energenti, plin koji je otišao 100 posto gore, električna energija, voda, u nekim postocima to je 20 posto poskupjelo proizvodnju", otkrio je vlasnik farme pilića Siniša Klancir

"Potpore sektoru peradarstva nisu toliko izdašne bile kao nekim drugim sektorima, a sektor peradarstva najviše ovisi o cijeni energenata, nemaju ni vlastite zemlje kao drugi stočari pa najviše ovise i o promjenama cijene žitarica. Jednostavno, morala je i cijena konačnog proizvoda ići s višom cijenom", dodao je pak Dražen Ćurila iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako se može proći jeftinije

A ako želite izbjeći poskupljenja i proći jeftinije,rješenje je kupiti cijelo pile, koje košta oko 6, 25 eura. Kada bi se kupovali pojedini dijelovi piletine, za istu masu, cijena bi skočila za 7, 48 eura. Cijena iste količine pilećeg mesa, kupljena pojedinačno, veća je za čak 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli picek kila je 25 kuna, prsa su po 45, mi im to rastrančiramo i onda dobiju povoljnije i batak i zabatak, prsa i krila jeftinije", kazala je za N1 prodavačica Nataša.

“Od cijelih sad nema zarade, mi radimo bez zarade na cijelom piletu i zato su komadi sad skuplji”, dodaal je njezina kolegica Božica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Tako kupovina cijelog pileta djeluje kao najbolja opcija za rasterećenje kućnih budžeta.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo