Zaledila i Dalmacija

CIČA ZIMA: Najniža izmjerena temperatura jutros je bila minus 15 stupnjeva

Na Biokovu je jutros zabilježena najniža temperatura u našoj zemlji – prema informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, na vrhu Svetom Juri temperatura se spustila na minus 15 Celzijevih stupnjeva, a na Makarskom primorju zabilježeni su orkanski udari bure.

Vrlo hladno je bilo i na Zavižanu gdje je izmjereno -13 stupnjeva, a na Puntijarki -10,6. Od naseljenih mjesta najhladnije je bilo u Čabru gdje je u šest sati izmjereno -8,6 stupnjeva, a potom slijede Bednja (-8,4),  Karlovac (-6,4), Lipik (6,2),  Gospić (-5,8), Kutjevo i Nova Gradiška (-5,4)  i Zagreb – Maksimir (-4,5).

Na moru je bilo malo podnošljivije. U Šibeniku je u šest sati izmjereno  -1, ništica u Splitu, Dubrovniku i Opatiji, a jedan stupanj iznad nule bilo je u Zadru, Rijeci, Komiži, Hvaru i Mljetu.

PROBLEMI U PROMETU: Olujna bura zatvorila ceste i mostove

Bura nosi sve pred sobom

Jutros su na Makarskom primorju zabilježeni i orkanski udari vjetra s brzinom od 136 kilometara na sat, doznaje se od Gradskog centra Osejava u Makarskoj. Ovih dana bura je olujne jakosti, prosječne brzine od 80-ak a na udare do 110 kilometara na sat.

Jaka bura počinila je štete u Makarskoj na kioscima, tendama, ugostiteljskih objektima i gradilištima, u borovoj šumi i maslinicima, a vatrogasci su imali nekoliko intervencija na otklanjanju borova što ih je vjetar polomio i bacio na prometnice.

Problemi u prometu

Trajektni promet na liniji Makarska – Sumartin već je drugi dan u prekidu. Autobusi iz pravca Zagreba kasne u dolasku 30-ak minuta, dok se autobusni promet prema Splitu i Dubrovniku odvija redovito.

Zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra vozačima se preporuča pozornija vožnja kod svetišta Vepric kod Makarske, kod Baškog Polja na Jadranskoj magistrali (D 8) kao i na brzoj cesti (broj 535) od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, doznaje se od Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

HLADNO? BIT ĆE JOŠ GORE! Temperature padaju i do -20; ispod nule i na moru

 

Povratak na Net.hr