Četverogodišnje dijete u večernjim satima samo hodalo po obilaznici

Neviđenom brzinom na društvenim mrežama protekloga se tjedna proširila vijest o djetetu u dobi između tri i četiri godine koje je, prema svjedočenju, samo hodalo obilaznicom u Osijeku u kasnim poslijepodnevnim satima.

Obaviještena je i policija, no dijete dolaskom na navedeno mjesto policajci nisu našli, a nekoliko sati kasnije, također prema svjedočenjima, dijete je pronađeno i sve se dobro završilo, Glas Slavonije.

Do sedam godina dijete ne smije biti bez nadzora

“Prema čl. 93. Obiteljskog zakona, dijete do navršenih sedam godina života ne smije biti ostavljeno bez nadzora. Mi smo u Centru prije nekoliko godina imali dojavu da je dijete samo na Vinkovačkoj, a kako se radilo o obitelji nad kojom provodimo nadzor, dijete je naposljetku oduzeto obitelji. Moram naglasiti da roditelji najbolje poznaju svoju djecu, ali imaju veliku odgovornost voditi računa o tome da dijete predškolske dobi ne smije ostajati bez nadzora osobe starije od 16 godina”, upozorila je Klobučar.

Anonimne dojave o djeci koja ostaju sama kod kuće

Iako roditelj može i treba sam procijeniti koliko je dijete odgovorno, valja voditi računa da dijete predškolske dobi ne ostavljaju samo u kući. Klobučar kaže da je roditelj za dijete dužan osigurati nadzor ili u vrtiću, kod srodnika i sl., kako bi bilo sigurno. Naime, Centar rijetko, ali ipak bilježi anonimne dojave susjeda o boravku djece u kući bez nadzora.

“Imali smo slučaj da je prijavljena majka, ali starije djece. Naravno, nakon što dijete pođe u školu, roditelj će procijeniti je li i nakon navršene sedme godine dovoljno samostalno”, rekla je Klobučar.

http://www.glas-slavonije.hr/253760/3/Cetverogodisnje-dijete-u-vecernjim-satima-samo-hodalo-po-obilaznici

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr