CETIRI MILANOVICEVA MINISTRA MOGLI BI PLATITI KAZNE Nisu ispunili zakonsku obvezu

Sa Zakonom o zaposljavanju invalida kojim su odredene njihove kvote poslodavcima s vise od 20 zaposlenika najvise bi problema mogla imati cetiri ministra: Branko Grcic, Mihael Zmajlovic, Ivan Vrdoljak i Gordan Maras.

Novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zaposljavanju invalida koji je na snagu stupio 1. veljace ove godine, za sve je poslodavce s vise od 20 zaposlenih, privatne i javne, propisano da 3 posto ukupnog broja zaposlenika trebaju ciniti osobe s invaliditetom.

Prema podacima koje su ta tri ministarstva unijela u ocevidnik osoba s invaliditetom, niti jedno od njih ne zadovoljava uvjete propisane novim Zakonom pa ce se ministri ili morati baciti u nova zaposljavanja – ili platiti penale koji ce iznositi 30 posto minimalne bruto place po osobi s invaliditetom, dakle 900 kuna, pise Jutarnji List.

Ministarstvo zastite okolisa ukupno ima 286 radnika, sto znaci da bi trebali zaposljavati 9 invalida, ali ondje trenutacno radi samo jedna takva osoba.

HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak morat ce zaposliti dvije osobe s invaliditetom jer na 216 radnika trenutacno ih samo cetvero ima takav status.

Ministru Branku Grcicu nedostaju tri osobe s invaliditetom jer na 192 zaposlena trenutacno je samo troje invalida, a rekorder je ministar pravosuda Orsat Miljenic.

On na 615 zaposlenika ima samo sest osoba s invaliditetom, sto znaci da mu ih nedostaje jos 12.

S druge strane, neki bi ministri mogli profitirati. Naime, Zakonom je propisano da oni poslodavci koji zaposljavaju iznad kvote, kao i oni koji su izuzeti iz te obveze, ali ipak imaju zaposlene osobe s invaliditetom, mogu ostvariti novcanu nagradu, i to u iznosu od 15 posto minimalne bruto place po invalidnoj osobi (dakle, 450 kuna po radniku).

Te ce se stimulacije, doznaje Jutarnji od ministra rada Miranda Mrsica, isplacivati iz fonda koji ce drzava ostvarivati naplacujuci penale onima koji nemaju dovoljan broj zaposlenih invalidnih osoba.

Povratak na Net.hr