NOVA VARIJANTA

ČEŠKI SOJ STIGAO U HRVATSKU: Beroš želi čim prije uvesti rusko cjepivo, otkrio je što je dogovorio s ruskim veleposlanikom

Ministar zdravstva Vili Beroš opisao je razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci cjepiva

Nakon britanskog, južnoafričkog i njujorškog, potvrđeni su i slučajevi tzv. češkog soja u Hrvatskoj, doznaje RTL. Zbog velikog broja slučajeva, češke bolnice su na rubu pucanja te imaju rekordan broj pacijenata, više od 8000.

Jedino što može pomoći u ovoj situaciji je cjepivo. Interes svakim danom raste, a na novoj platformi prijavljeno je više od 30 tisuća ljudi.

“Za pacijente koji dođu zatražit ćemo pomoć iz susjedne regije ili drugih dijelova zemlje. Pokušavamo ukazati na to da smo doista na rubu snaga”, rekao je guverner regije Pardubice u Češkoj Martin Netolicky.

Nabava ruskog cjepiva u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš opisao je razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci cjepiva.

BEROŠ POŽURUJE RUSE: Pozvao ih da hitno HALMED-u dostave dokumente o Sputnjiku V, to je posljednji korak do odobrenja

“Zamolio sam gospodina veleposlanika da se ubrza dostava te dokumentacije da bi mogli realizirati istu i da HALMED može donijeti relevantnu odluku je li rusko cjepivo kvalitetno i sigurno”, kazao je Beroš.

Iz ruskog veleposlanstva oglasili su se priopćenjem. “U razgovoru je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH”, stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Nabava moguća mimo europske procedure

Nabavka cjepiva moguća je i mimo europske procedure, interventnim uvozom.

“U slučaju interventnog uvoza trajanje postupka teško je procijeniti dok još nemamo uvid u dokumentaciju, dakle samo trajanje postupka ovisilo bi o dokumentaciji koja bi nam u tom slučaju bila dostavljena”, kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

RUSI RAZVILI JOŠ JEDNO CJEPIVO: ‘Sadrži mrtvi virus, nema razloga da ne bude učinkovito protiv drugih sojeva’

“Vjerujem da će ta analiza zahtijevati neko vrijeme, ali mislim da je riječ o danima i tjednima, nikako o mjesecima”, kazao je Beroš.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr