Play ponuda

Dvanaest godina primao naknadu za mrtvu ženu

shimmer fallback

Dvanaest godina nakon smrti supruge, starac je primao njen doplatak za pomoć i njegu u iznosu od tristotinjak kuna.

15.7.2013.
12:19
Play ponuda

Pregledano je 93.056 novčanih pomoći (pomoć za uzdržavanje ili doplatak za pomoć i njegu), i od toga je 4.125 obustavljeno, među kojima i navedena.

"Nije riječ o kriminalu nego o staroj osobi koja nije ni znala što točno prima", objašnjavaju u Ministarstvu socijalne politike i mladih, uz tvrdnju da nema slučajeva pravih prevara već je u većini slučajeva riječ o osobama koje su našle neki privremeni ili posao "na crno" te o nekoliko slučajeva neprijavljene smrti, i to za razdoblje od nekoliko mjeseci, "jer centri to periodično kontroliraju".

Ušteda 45 milijuna kuna

Kako piše Večernji list, u Ministarstvu procjenjuju da će se na godišnjoj razini otkriti otprilike pet posto nezakonitih isplata, što je ušteda od gotovo 45 milijuna kuna koje će se usmjeriti onima kojima pomoć zaista treba.

Dug se vraća u ratama

Centri za socijalnu skrb imaju pravo tražiti naknadu štete od onih koji su novac uzeli, a nisu na njega imali pravo, ali i diskrecijsko pravo da se to dogovori u ratama, kako se ne bi otvarale nove socijalne dubioze.

Informatizacija sustava socijalne skrbi u posljednjoj je fazi, pa od 1. rujna navedeni propusti se više ne bi smjeli događati.

Play ponuda
Play ponuda