Čekaju li nas nepregledni redovi u dućanima?

shimmer fallback

Što nosi fiskalna blagajna za one koji jedva spajaju kraj s krajem, koliko to zapravo košta i koje tehničke nedostatke možemo očekivati?

9.11.2012.
15:51
Play logo

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Ante Mihić pozdravlja uvođenja reda u državu, ali za fiskalne blagajne kaže da će vrijeme pokazati je li taj potez bio ispravan ili ne.

"Troškovi fiskalizacije će biti veliki. Ne vjerujemo da će se zaustaviti na 4.000 kuna, što tvrde u Ministarstvu financija, i pretpostavljamo da će biti daleko veći, premda još uvijek nemamo opipljive najave kako će to funkcionirati u praksi", navodi Mihić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće će probleme imati ugostitelji na otocima i u planinama, po njegovoj procjeni, a siguran je da trošak neće lako snositi ni mnogi drugi koji proživljavaju krizu.

Subvencija ili kupovina

"To su nam samo dodatni troškovi, a ovo je posao s velikim ulaganjima. Zato tražim da država subvencionira ili financira uvođenje fiskalnih kasa, a mi ćemo uredno plaćati porez", navodi Mihić.

Zbog upita upućenih našem stručnom timu vezano za troškove i posljedice uvođenja fiskalnih blagajni, upitali smo stručnjaka Vladu Brkanića za mišljenje. On kaže da uopće ne vjeruje da će se država upuštati u takav trošak pa mu je izlišno govoriti o mogućnosti da subvencionira nove kase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ako se sustav zakrči?

"Ministar financija za to neće ni čuti, jer se očekuje da svi imaju softversko, a ne hardversko rješenje. Nekima će trebati više novca za prilagodbu, ali Vlada nije ta koja je propisala da moraju imati kasu određenog proizvođača i kvalitete. Jednostavno - potreban je softver koji će račune koji se ispisuju na blagajni istovremeno slati na server Porezne uprave", kaže Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su ovo pitanja za informatičare i činjenica je da će biti i onih čija će ulaganja biti minimalna, jer već imaju brzi i računalne blagajne. On očekuje druge probleme s internetom i ne samo vezano za područja nepokrivena brzim internetom.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li doći do zagušenja mreže. Zamislite trgovačke lance i centre, tisuće njihovih blagajni koje istovremeno izdaju račune, a spojeni su na Poreznu. Mogu se dogoditi čekanja na račun od, recimo, 20-ak sekundi. Što ako se to bude događalo?", pita Brkanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihić odbacuje predodžbu o ugostiteljima koja se stvara iz riječi Slavka Linića na sjednici Vlade. Ministar financija je, naime, kazao da prosječno kafići prijavljuju 100 kuna dnevno prometa, što nije dovoljno za opstanak.

"Mi ne vodimo takvu evidenciju i ne znamo koliko se prometa prijavljuje. No, pitanje je dijeli li se taj promet kroz godinu dana, jer morate znati da kafići na moru i u brdima stvarno rade 120 dana godišnje", navodi Mihić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo