banner

KAOS U BIOGRADU

‘ČEKAJTE, JE LI OVO VIC ILI JE STVARNO?’: Nastavljaju se apsurdi s POS-om, zbog ovoga se trese još jedna ministarska fotelja?

Oporba razmišlja o pokretanju opoziva ministarstva graditeljstva nakon što su kupci POS-ovih stanova u Biogradu ostali bez krova nad glavom i niza afera viokih dužnosnika iz APN-a

Iz ministarstva graditeljstva tvrde da država nije kriva što je kupce POS-ovih stanova u Biogradu ostavila bez krova nad glavom. Svoju odgovornost ne vide ni u slučajevima državnih dužnosnika koji su se okoristili APN-ovim stanovima, kao ni u slučajevima u kojima se takvi stanovi koriste za najam i zaradu, javljaju Vijesti.hr. Istovremeno oporba razmišlja o pokretanju novog opoziva, ovaj put ministra graditeljstva.

Bivši direktor APN-a Krešimir Žunić si je osigurao POS-ov stan u Zadru, Anita Nosić koja općinom Lovreć upravlja iz kuće s bazenom, subvencijom je kupila stan u Zagrebu, a u Biogradu je APN izigrao građane, pa sad SDP traži od ministarstva da osigura ljudima krov nad glavom. “APN može naći tih 9 milijuna kuna koji im nedostaju. Može ih sigurno naći u svom proračunu. Može isto tako ponoviti natječaj, može napraviti što god”, rekao je saborski zastupnik Franko Vidović (SDP). Vidović smatra da postoji i odgovornost države i odgovornost ministra Predraga Štromara, tako da SDP razmišlja o pokretanju opoziva potpredsjednika Vlade.

Iz ministarstva odgovajarju da je građevinski sektor takav. Tvrtke propadaju, a pravila postoje. Novi izvođač koji bi trebao dovršiti zgrade znat će se tek nakon odabira povoljne ponude na natječaju. “Predugovori su potpisani, svatko je u predugovoru potpisao članak 12. koji govori o tome čija je šta odgovornost. U ovome slučaju odgovornost države ne postoji”, kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir.

UHLIR REKAO DA DRŽAVA NIJE ODGOVORNA ZA KAŠNJENJE U GRADNJI POS-OVIH STANOVA: ‘To je normalna pojava u graditeljstvu’

Udruživanje ekstremne ljevice i desnice?

“Čekajte, je li ovo vic ili je ovo stvarno? Oni kažu da je stvarno. Oprostite, ja se moram nasmijati, ali ako je i od SDP-a, previše je. Ali ukoliko i dođe do toga, to će biti još jedna potvrda da se na političkoj sceni udružila ekstremna ljevica i ekstremna desnica”, rekao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

SDP bi opoziv pokušao pokrenuti pred unutarstranačke izbore u HDZ-u kako bi se vidjelo koji će HDZ-ovci podržati HNS-ovog ministra. No, nisu svi uvjereni u smisao još jednog opoziva. “Nemojmo se iscrpljivati na stvarima koje će nas iscrpljivati. Vidimo da HDZ ima zaista svoje unutarstranačke probleme na ovim izborima. Dovoljno je kupiti kokice i gledati što se tu događa”, kazala je predsjednica saborskog Kluba zastupnika GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Eto, kako odluče ostali partneri iz opozicije. Ja smatram da je to u ovom trenutku, dakle, nepotrebno”, kazao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika HSS-a Krešo Beljak.

OGORČENI DALMATINAC POSLAO OŠTRU PORUKU DRŽAVI: ‘Hvala što brinete, ali molim da mi ovako više ne pomažete’

Kako ih sankcionirati?

Štromaru bi dali priliku da podvuče crtu pod projekt APN-a, otkrije sve one koji projekt zlorabljuju, postroži kriterije na listama i osmisli sankcije za one koji krše pravila, bilo da ne žive u kupljenim stanovima ili ih koriste za najam. “Ajmo vidjeti otkad je krenuo APN gdje smo, što smo i zaista sankcionirati. Kad prvi put sankcionirate nekog, onda drugi, treći put više neće biti”, kazala je Mrak Taritaš.

Problem je jedino kako ih sankcionirati. Stanovi im se ne mogu oduzeti. Jedino što je ministarstvo do sad smislio je onima koji su zloupotrijebili društveno poticajne stanove odmah naplatiti puni iznos kredita.

ŽUNIĆ O KUPNJI POS-OVOG STANA: ‘Iznajmio sam stan Kušćeviću, a ja spavam u pomoćnom objektu. Zadužio me kada mi je kupovao sendviče’

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr