Premijer Andrej Pleković razriješio je danas ministra Milana Kujundžića dužnosti. Učinio je to dan nakon što je ministar svoj mandat dao na raspolaganje.

"Obavili smo razgovor jučer. Zdravstvo je odgovoran posao i traži punu fokusiranost ministra pogotovo sada kada je tema koronavirus. Kujundić se mora baviti drugim stvarima. Ja ću nakon konzultacija danas, sutra predložiti novog ministra zdravstva. Kujundžić sve teme vezane uz njega mora sam objasniti, to neće opterećivati rad Vlade", rekao je premijer Plenković komentirajući razrješenje ministra koji se sada vraća u Sabor.

Premijer kaže kako ga zabrinjavaju aktivnosti medija koji "tresu ministre" pa je fokus rada Vlade u obrambenom stavu. Dodaje i da mu Kujundžić nije pokazao nikakve dokumente.

"Ministri ne prolaze sigurnosne provjere, ali sad kad gledam sve ovo skupa, možda to ne bi bilo loše vratiti. Ja nemam ovlasti da gledam što tko radi u poreznoj upravi, to nije moj posao", dodao je.

Nije želio podrobnije komentirati opasku bivše premijerke Jadranke Kosor kako je razriješio Kujundžića, ali ne i "partnere kojima se sudi jer ga drže".

"Ja sam uz nju bio do kraja, to je vrlo važno kad govorimo o lojalnosti."

Odbio je sam dati ostavku

Podsjetimo, dosadašnji ministar Kujundžić jučer je tijekom svog obraćanja medijima poručio kako neće podnijeti ostavku. Rekao je i da je s premijerom dogovorio da svoj mandat stavi na raspolaganje kako bi imao vremena dokazati svoju nevinost.

Rekao je i kako nije učinio ništa sporno te da je "šlampavo" ispunio imovinsku karticu. Ustvrdio je da mu afere s nekretninama "pakiraju interesne skupine".

Bivši ministar govorio je i da ne vidi problem oko pozajmice njegova prijatelja Mire Palca za kupnju kuće u Maksimiru. Smatra da tu nema nikakvog sukoba interesa iako je Palac ujedno i predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net.

Još početkom vikenda govorio je kako mu ne pada na pamet dati ostavku zbog pogrešno ispunjene imovinske kartice i incidenta u kojem su četvorica muškaraca napala novinarku Slobodne Dalmacije, te je dodao da nakon što odradi mandat do kraja više neće biti ministar zdravstva.

Beroš: 'Nisam dobio ponudu da budem ministar, ali spreman sam'

Zasad još nije poznato tko će naslijediti Kujundžića, ali spekulira se da bi to mogao biti njegov dosadašnji pomoćnik Vili Beroš.

On je u ponedjeljak navečer, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, izjavio kako još nije dobio Plenkovićev poziv, a dobije li ga, spreman mu se odazvati.

Spominjalo se i ime dosadašnjeg ministrova zamjenika Željka Plazonića, a N1 doznaje kako su u igri i Drago Prgomet te Ante Ćorušić.

"Vrlo je malo vjerojatno da ću biti sljedeći ministar", rekao je Ćorušić dolazeći na razgovore u Vladu.