PROBLEM KRVNIH UGRUŠAKA

ČEKA SE ODLUKA EMA-E: Cjepivo Johnson & Johnson stiglo u Hrvatsku, no cijepljenje je na čekanju. Evo što se zasad zna

Neizvjesno je kakvom će dinamikom, zbog nastale situacije, stizati cjepivo te tko će se njime u konačnici i cijepiti, budući da je američka kompanija najavila odgodu uvođenja svog cjepiva u Europu

Danas je u Hrvatsku stiglo 7150 doza američkog cjepiva kompanije Johnson&Johnson. No, iz HZJZ-a su za RTL.hr potvrdili da se s cijepljenjem neće krenuti sve dok Europska agencija za lijekove (EMA) ne objavi da je cjepivo sigurno za primjenu. Odluka EMA-e se očekuje uskoro, moguće već i danas.

HZJZ SE OGLASIO O CJEPIVU ASTRAZENECA: ‘Ishitrene reakcije napravile su ogromnu štetu’; Komentirali i Johnson & Johnson

Problem krvnih ugrušaka

Cjepivo se našlo pod povećalom zbog problema s krvnim ugrušcima te je njegova primjena privremeno zaustavljena u Sjedinjenim Američkim Državama. U SAD-u je tim cjepivom cijepljeno 6,8 milijuna ljudi, a problem sa zgrušavanjem krvi pojavio se kod šest žena nakon cijepljenja. Jedna je preminula, a druga je hospitalizirana u teškom stanju.

Radi se o istoj nuspojavi koja se pojavila i kod oxfordskog cjepiva AstraZeneca, a čiju su primjenu nakon toga ograničile mnoge zemlje. Dio hrvatskih građana odbija se cijepiti AstraZenecom. Zbog problema s cjepivom AstraZenece, Europska je unija s nestrpljenjem iščekivala cjepivo Johnson&Johnsona. Do kraja lipnja trebalo je biti isporučeno više od 50 milijuna doza, a Hrvatska ga je naručila 900 tisuća doza. Također, za cijepljenje tim cjepivom prijavile su se i trudnice budući da je ocijenjeno kao cjepivo sigurno za njih.

JOHNSON & JOHNSON ODGAĐA PRIMJENU SVOG CJEPIVA U EU: Prve doze u Hrvatsku trebale stići ovaj tjedan; EK traži objašnjenje

Odgodili uvođenje cjepiva u Europu

Neizvjesno je kakvom dinamikom će zbog nastale situacije stizati cjepivo te tko će se njime u konačnici i cijepiti, budući da je američka kompanija najavila odgodu uvođenja svog cjepiva u Europu.

Cijepljenje Johnson & Johnsonom provodi se samo jednom dozom te se može čuvati u običnom hladnjaku. Iz Ministarstva zdravstva su dodali kako je trajnost cjepiva dvije godine.

Važno je napomenuti da je cjepivo, nakon što je prošlo 28 dana od cijepljenja, spriječilo razvoj umjerenog do teškog oblika covida-19 u 66,1 posto slučajeva, a uzimajući u obzir samo teški oblik oboljenja, učinkovitost cjepiva iznosila je 85,4 posto. Također, Johnson&Johnson je pokazalo i dobre rezultate u zaštiti od teškog oblika covida-19 u zemljama gdje dominiraju nove mutacije koronaviursa, Južnoj Africi i Brazilu. Većina osoba cjepivo je dobro podnijela, a kao neke od nuspojava uobičajene su bol na mjestu uboda, glavobolja, slabost i bolovi u mišićima. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva osipa nakon cijepljenja, a Američka agencija za lijekove (FDA) već je odredila dugoročno praćenje zbog potencijalno opasnih krvnih ugrušaka.

IMUNOLOG KOMENTIRAO NUSPOJAVE CJEPIVA JOHNSON&JOHNSON: ‘To je manje od jednog slučaja na milijun doza’

Adenovirusno vektorsko cjepivo

Cjepivo J&J poznato je i kao “adenovirusno vektorsko cjepivo”, za razliku od cjepiva Pfizera i Moderne koji se temelje na glasničkoj RNA. Cjepiva Oxford/AstraZeneca i Sputnik V također su adenovirusna vektorska cjepiva. Johnson&Johnson koristi adenovirus obične prehlade koji je genetski modificiran tako da se ne može množiti. Također, nosi gen za ključni dio koronavirusa, a to je proteinski šiljak. Cjepivo nosi ‘uputu’ za proizvodnju toga proteina u ljudskim stanicama i nakon toga naš imunosni sustav proizvodi antitijela protiv njega i tako sprječava da koronavirus prodre u stanice. Osim toga, J&J provodi ispitivanja koliko bi druga doza tog cjepiva izazvala bolji odgovor imunog sustava.

SPREMA SE VELIKI OBRAT: EU neće obnoviti ugovore o cjepivu s AstraZenecom i Johnson&Johnsonom?

Nakon pojave krvnih ugrušaka koji se povezuju s cjepivom J&J, prije svega će se morati pozabaviti tim problemom. Talijanska La Stampa danas je objavila kako je Europska komisija odlučila da neće obnoviti ugovore o nabavi cjepiva protiv Covida-19 s tvrtkama AstraZeneca i Johnson&Johnson te da će se radije usredotočiti na cjepiva koja koriste tehnologiju glasničke RNA (mRNA), poput Pfizera i Moderne, piše RTL.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr