ZLOPORABA POLOŽAJA

ČEHOKU UKINUTA PRESUDA: Varaždinski gradonačelnik može mirno nastaviti kampanju

Radi se o postupku koji je započeo uhićenjem Čehoka, Davora Patafte i Narcise Huljev 2011. godine, a suđenje je započelo 2015. godine

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok može mirno nastaviti svoju kampanju budući da mu je Vrhovni sud ukinuo osuđujući dio presude prema kojoj je bio nepravomoćno osuđen na kaznu od dvije godine zatvora, piše Večernji list.

Radi se o postupku koji je započeo uhićenjem Čehoka, Davora PatafteNarcise Huljev 2011. godine, a suđenje je započelo 2015. te je okončano nepravomoćnom presudom 2018. godine koja je dijelom bila osuđujuća, a dijelom oslobađajuća, a odnosi se i na Tomislav Kezelja, Hrvoja Vojvodu te Pataftine tvrtke.

SVI MUTNI POSLOVI GRADONAČELNIKA VARAŽDINA: Čehok nadzire parnice Grada koje se vode protiv njega

Zloporaba položaja

Čehoka se prvom i najopsežnijom točkom optužnice teretilo da je kao gradonačelnik Varaždina od 2008. do 2011. zlorabio svoj položaj omogućivši Pataftinoj tvrtki Vis d.o.o. da dobije posao zbrinjavanja komunalnog otpada, za što ta tvrtka nije bila osposobljena. Uskok je to kasnije i navodio u optužnici, kao i činjenicu da su posao vrijedan 148,6 milijuna kuna dobili bez javnog natječaja.

Čehok je bio nepravomoćno osuđen na dvije godine, Patafta na godinu i osam mjeseci zatvora, Narcisa Huljeva na djelomičnu uvjetnu kaznu od godinu i pol zatvora, a kaznu nešto manju od pola milijuna kuna trebale su platiti i dvije Pataftine tvrtke. Također, optuženici su morali vratiti oko pet milijuna kuna, za koliko je po tim točkama oštećen Grad Varaždin.

No, Vrhovni je sud ukinuo osuđujući te potvrdio oslobađajući dio presude, utvrdivši da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka odbijajući dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja. Tim činom teško je “povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom RH i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda”, ali i pravo na obranu koje je moglo utjecati na presudu. “Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu”, naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Na koncu, Vrhovni sud naveo je kako smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da optužbe koje su se stavljale na teret Čehoku i ostalima nisu dokazane, piše Večernji.

ČEHOK SE HVALI SPORNIM PARKIRALIŠTEM: ‘Većina stanara je prezadovoljna. Priče o devastaciji su bile pokušaj da nas se zaustavi’

Čehok bez komentara na presudu

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nije želio komentirati odluku Vrhovnog suda.

“Mislim da sam nedužan i oko ovih dviju točaka koje se vraćaju na ponovno suđenje i da ću to u ponovnom postupku i dokazati”, jedino je što je o presudi Vrhovnog suda kazao Čehok. U izjavi za Hinu kazao je i da će “o svemu više reći njegova odvjetnica kad bude vrijeme”.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr