INSPEKCIJA U AKCIJI

CARINA ZAPLIJENILA ČAK PET TONA MESA: Skandal poprima sve šire razmjere, otkrivena ilegalna mesnica kod Ozlja

Carinski službenici su u suradnji s veterinarskim inspektorima Ministarstva poljoprivrede i Službe veterinarske inspekcije jučer pronašli ilegalnu mesnicu, pri čemu su zaplijenili čak pet tona mesa.

‘Hrvatski državljanin je u mjestu Sekulići obrađivao i prerađivao meso, a da pritom svoju djelatnost nije registrirao kod nadležnog tijela ili prijavio poreznim tijelima’, objavila je Carinska uprava na svojim web stranicama.

Neregistrirano obrađivao i prerađivao meso

Dodali su da mu je stoga usmenim rješenjem zabranjeno obavljanje neregistrirane djelatnosti obrade i prerade mesa, a protiv odgovorne će osobe biti podnesen prekršajni nalog. Carina i veterinarski inspektori naredili su uništavanje gotovo pet tona zatečenog mesa.

Foto: carina.gov.hr

Naime, veterinarska je inspekcija utvrdila da je prekršen Zakon o higijeni i mikrobiološkim kriterijima za hranu. Inspektori su stoga morali sporno meso zaplijeniti, a radi se o 4855 kilograma, objavila je Carinska uprava.

Lavina sumnjivog mesa

Podsjetimo, intenzivne inspekcije krenule su nakon što je od posljedica trovanja salmonelom preminuo petogodišnji dječak iz Bregane, utvrđeno je da je salmonela bila u jajima uvezenim iz Poljske, što je bio okidač za daljnje istrage o kvaliteti hrane u hrvatskim trgovinama.

Salmonela je nedugo nakon toga pronađena u piletini u više trgovačkih lanaca.

OPET SALMONELA! Kaufland povlači pileći zabatak u rinfuzi poljskog dobavljača

LIDL I PIVAC O PILETINI ZARAŽENOJ SALMONELOM: ‘Ispoštovali smo procedure, nalazi su bili uredni…’

Salmonela je pronađena i u pačjem mesu, zatim i u ćevapima koji su se prodavali u Konzumu, a nakon toga i u hamburgeru s ružmarinom koji se prodavao u nekoliko trgovačkih lanaca, a uvezen je iz Italije.

OPASNOST OD SALMONELE: Evo u kojim se sve trgovačkim lancima prodavao zaraženi hamburger s ružmarinom

NOVI SLUČAJ SALMONELE TRESE HRVATSKU: Opasnu bakteriju otkrili u Konzumovim ćevapima!

Nekoliko dana kasnije, inspekcija je utvrdila prisutnost salmonele i u smrznutim pilećim prsima, kao i u svježem purećem mesu.

SALMONELA U JOŠ DVA PROIZVODA! Otkriveni su u barem dva trgovačka centra, istražuju prodaje li se i drugdje

Reagirao i ministar, krenule rigoroznije kontrole

Sporni su proizvodi hitno povučeni iz prodaje, a svijest o lošoj hrani koja se prodaje, a mahom je iz uvoza, izazvala je dodatnu zabrinutost među hrvatskim građanima. Reagirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je rekao da je samo ove godine zabilježeno 67 slučajeva salmonele, samo što javnost za to nije znala. Nadležni, naime, nisu dužni obavijestiti o tome javnost ako proizvod bude povučen iz prodaje. Ministar je najavio da će se to promijeniti.

‘Svi nalazi veterinarske inspekcije koji pokažu zdravstvenu neispravnost hrane bit će javno objavljeni. Ministarstvo objavljuje sve i od toga ne želimo odstupiti. Imamo inspekcije, imamo dobre zakone, samo ih očito posljednjih godina nismo primjenjivali. Nekomu je to tako odgovaralo. Ja mislim da radimo pošten i korektan posao i tako će biti i ubuduće’, rekao je Tolušić.

VELIKA AFERA KOJA TRESE HRVATSKU: ‘Bit će sankcija, ove godine smo imali 67 slučajeva, a javnost za nijedan ne zna’

Žestok je bio i kritizirajući uvoz hrane koja se onda prodaje po jeftinim cijenama, nazvavši takvu hranu smećem.

‘NE MOŽEMO UVOZITI SMEĆE I PRODAVATI GA U HRVATSKOJ’: Ministar Tolušić o učestaloj pojavi pokvarene hrane

KOLIKA JE VJEROJATNOST DA ĆETE U TRGOVINAMA NAIĆI NA UVOZNU PILETINU? ‘Nema nikakve kontrole!’

NOVINARKA UPOZORILA NA OPASNOST S TRGOVAČKIH POLICA: Zbog ova četiri strašna razloga neka hrana je i dvostruko jeftinija

Samo tri dana nakon što je javnost, u jeku afere s mesom loše kvalitete i upitne zdravstvene ispravnosti, obaviještena kako su u svih deset distributivnih centara pronađene nepravilnosti, tržište mesnih proizvoda doživjelo je pravi šok.
Osim što je na policama trgovina mnogo manje mesa, jer su distributivni centri blokirani do objave rezultata pojačanog nadzora veterinarske inspekcije, došlo je i do značajnog pada prodaje ovih proizvoda.

PRODAJA MESA U HRVATSKOJ PALA ZA 30 POSTO! I meso iz ilegalnih klaonica završavalo na policama

Nakon što je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odlučno poručio da neće dopustiti uvoz prehrambenog “smeća” iz drugih zemalja, krenule su i rigoroznije kontrole prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima, naročito svinjetine, mlijeka i voća iz uvoza.

MAHNITO UVOZIMO, A IMAMO JE U IZOBILJU: ‘Hrana stiže iz Kine, Vijetnama, Amerike… Loše je kvalitete, a sve više raste i broj oboljelih od raka’

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr