NASTAVLJA ZAPOČETE PROJEKTE

CAPELLI PREUZEO MINISTARSTVO TURIZMA: ‘Možemo postići puno i od nas se očekuju brze reakcije’

Novi ministar turizma Gari Capelli preuzeo je u četvrtak Ministarstvo turizma od dosadašnjeg ministra Antona Klimana, poručivši da će nastaviti započete projekte te učiniti sve da se turizam još bolje razvija.

Nakon primopredaje, Capelli i Kliman su istaknuli da su već imali dugogodišnju, dobru suradnju putem Odbora za turizam HDZ-a, kao i zadnjih godinu dana oko projekta zračne luke Mali Lošinj i drugih na kojima je radilo Ministarstvo i Capelli kao gradonačelnik i predsjednik TZ Maloga Lošinja.

POZNATI GLUMAC ULAŽE U TURIZAM: Kod Vrbovskog će graditi bungalove i manji hotel

“Dovršit ćemo zakone čija je izrada prijedloga u Ministarstvu turizma već počela, poput onih o turističkim zajednicama, turističkom zemljištu i drugima, koji su bitni za razvoj kontinentalnog i morskog i posebnih oblika turizma te se nadamo da možemo postići puno u ovom mandatu, tim više što se i od nas očekuju brze reakcije, pogotovo zbog pripreme iduće sezone 2017.”, istaknuo je Capelli.

Nastavlja započete projekte

Najavio je i da će se posebno baviti projektom ‘Total Quality Managementa’, o čemu će više govoriti u idućim mjesecima, dodavši da je već kao gradonačelnik Malog Lošinja uočio što treba rješavati u turizmu, a za što nije uvijek zaduženo samo Ministarstvo turizma nego i ostala ministarstva, poput rješavanja problematike turističkog zemljišta.

“Zakonsko rješavanje problematike turističkog zemljišta jako je važno za proširenje ponude i prihoda turizma, i daje mogućnosti za velike investicije, za što već postoje i određeni planovi na razini gradova i mjesta, ali sve stoji jer se čeka taj zakon”, ocijenio je Capelli.

Dodao je da će nastaviti aktivnosti na turističkom iskorištavanju bivših vojnih objekata te uvođenju CRO-kartice za jačanje domaćeg i kontinentalnog turizma. Svjestan je i izazova iz okruženja pa tako i nesigurnosti koja vlada u nekim zemljama te će stoga dosta aktivnosti usmjeriti na organizirano upravljanje turizmom i upravljanje destinacijama što, smatra, treba pokrenuti “u što kraćem roku, jer turizam se ne događa sam od sebe”.

HRVATSKA IMA NOVU VLADU! Ovo je prva zajednička fotografija nakon izglasavanja povjerenja

O zapošljavanju radnika u turizmu

Velika tema kojom će se baviti je i radna snaga i stručni kadrovi u turizmu te njezin nedostatak, koji se već ove sezone pokazao, najavivši da ima rješenja za taj problem ali će se morati dogovarati i na razini lokalne samouprave i u suradnji javnog i privatnog sektora.

“Svi zajedno, i država i lokalna samouprava, i javni i privatni sektor u turizmu, moramo učiniti sve da se ne dogodi da se u nekom mjestu gradi deset hotela, a da istodobno nije već unaprijed dogovoreno tko će u njima raditi. Hoće li to biti uvozom radne snage ili stipendiranjem uz praksu i osiguravanjem zapošljavanja i smještaja te kroz jačanje strukovnog obrazovanja, što smatram boljom opcijom, to sve moramo dogovoriti i što prije riješiti”, naglasio je Capelli.

Olakšati investiranje

Na pitanje što sektor i Ministarstvo može očekivati od predstojeće porezne reforme i proračuna, Capelli je odgovorio da se proračun već radi i da će se vrlo brzo vidjeti što će u njemu biti, kao i hoće li biti dobrih vijesti za turizam.

“Ići ćemo za tim, a tako je najavio i premijer Plenković govoreći o fiskalnoj politici, da se olakša investiranje, pa i u turizmu u kojem se i najviše investira. Nadam se da ćemo investitorima moći dati neke bolje mogućnosti”, kazao je Capelli, najavljujući za idući tjedan Dane hrvatskog turizma, na kojima će se više govoriti o ovogodišnjoj, jednoj najuspješnijih turističkih sezona do sada.

PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI: Hasanbegović predao ministarstvo Nini Obuljen 

Kliman: ‘Nastavit ću se zalagati za turizam’

Dosadašnji ministar Kliman kazao je novinarima da su tehnički primopredaju odradili bez ikakvog problema, da je Capelliju predstavio sve projekte koje su radili u proteklom mandatu od 10 mjeseci te vjeruje da će Capelli pridonijeti nastavku uspjeha hrvatskog turizma.

Kliman je kazao i da će se za turizam nastaviti zalagati kao saborski zastupnik te da će on i Capelli nastaviti surađivati i biti “tandem koji neće spavati, nego svakom problemi doći za vrat”.

Primopredaja je u četvrtak obavljena i u Ministarstvu gospodarstva, gdje je dužnost ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta preuzela Martina Dalić, ujedno i potpredsjednica Vlade, potvrđeno je Hini u Ministarstvu gospodarstva.

Povratak na Net.hr