VAŽNO ZA ZNATI

CAPAKOVA ZAMJENICA UPOZORILA NA BLAGE SIMPTOME KOJE MNOGI ZANEMARUJU: ‘Tek četvrti ili peti dan pretpostave da možda imaju virus’

Mnogi pacijenti imaju i kronične promjene na plućima

Jučer je Hrvatska zabilježila najteži dan od početka epidemije – 4009 novooboljelih i 51 preminula osoba, a uvedene su i nove stroge mjere, koje bi se gotovo mogle nazvati i lockdownom koji će vrijediti sve do 21. prosinca. Zatvoreni su kafići, restorani, teretane i sportski centri, zabranjuju se svadbene svečanosti.

“Odluka će biti sutra objavljena u Narodnim novinama i stupa na snagu u subotu. Donijeli smo strože mjere u 10 županija u kojima imamo nešto lošije stanje, mi smo u stalnom kontinuitetu donošenja određenih mjera ili popuštanja na određenim prostorima ako se poboljša situacija”, izjavio je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je kako ćemo uz ovako visoke brojke, još neko vrijeme čekati učinak mjera. “Same mjere su samo slovo na papiru i ako se ne pridržavamo istih, i dalje ćemo pratiti slične brojke”, rekla je Bubaš.

‘Očigledno radimo nešto pogrešno’

Marko Jakopović, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, smatra da će mjere svakako pomoći zdravlju nacije. “Očigledno radimo nešto pogrešno jer imamo jako velik broj oboljelih, imamo sve više teško oboljelih, sve punije bolnice i svaki dan 40 do 50 umrlih, to nije dobar trend u ovom trenutku”, upozorio je Jakopović.

Ravntelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak rekao je da je danas nakon dugo vremena bilo manje primljenih nego otpuštenih pacijenata, što daje malo snage za dalje. “Smatram da se radi o svjetskoj pandemiji i ne treba biti toliko fokusiran na traženje određenog krivca. To je svjetska pandemija, radi se o brojkama koje nisu viđene u ovom stoljeću, a ni proteklih 100 godina. Određene mjere su bile potrebne i ove nove će sigurno pokazati rezultate”, poručio je.

Kozlevac: Virus se ne širi iz ugostiteljstva

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije je istaknuo da je epidemiološka situacija u Istri danima stabilna. S obzirom na to da bilježe 60 do 80 novozaraženih dnevno i strogo kontroliraju virus, Kozlevac predlaže Vladi da u vezi ugostiteljstva napravi izuzetak od mjera.

“Nismo ustanovili da se virus širi ili dolazi iz ugostiteljstva, smatramo da to nije djelatnost koja pravi probleme. Vladi smo danas poslali zahtjev, potpisali su ga gradonačelnici i tražimo da se u vezi ugostiteljstva napravi izuzetak na temelju naše prosudbe. “Sada smo donijeli linearne mjere za cijelu Hrvatsku, ali treba sagledati specifičnost na različitim područjima”, poručuje Kozlevac.

Trut je pak decidirano rekao: “Svaka županija može donijeti još strože mjere ako se stanje u toj regiji pogorša, ali ih za sada ne može ublažavati. Tek ako se primijeti trend poboljšanja, može se razgovarati i o ublažavanju”.

Nespecifični simptomi

Bubaš je upozorila na blage simptome koje mnogi zanemaruju. “Radi se o nespecifičnom umoru, nespecifičnim bolovima, o blagoj temperaturi, o grebanju grla… sve dok se ne dogodi da recimo četvrti ili peti dan čovjek izgubi njuh. Tek tada većina ljudi pretpostavi da možda ima koronavirus, ali do tada idu uredno na posao, kontaktiraju s drugima i zapravo šire virus zato što su zanemarivali simptome”, upozorila je.

Pulmolog Jakopović izrazio je zabrinutost zbog posljedica Covida. Kaže kako se radi o kroničnim promjenama na plućima. “Već ih sada viđamo jako puno, to su bolesnici koji su u rujnu ili listopadu preboljeli covid i imaju posljedice pa sada radimo i na rehabilitaciji tih bolesnika kako bi se vratili svom normalnom životu”, rekao je.

Kažnjavanje

Trut je izjavio kako je donesena odluka da se malo žešće krene s kaznama i nadzorom. U studenome je provedeno oko 10 tisuća nadzora i zabilježeno oko 560 nesukladnosti – radi se o klubovima, kafićima, svadbama. “Imamo stotinjak prekršajnih naloga, tri krivične prijave, nekoliko je objekata bilo zatvoreno”, rekao je. Dodaje i kako se razgovara o izmjeni zakona koja bi omogućila i kažnjavanje fizičkih osoba.

Pazite na druge ljude

“Moramo upoznati naše građane i građanke da mogu ugroziti druge ljude, a ne samo sebe i da se moraju ponašati odgovorno. Nadam se da ćemo uskoro imati negativan trend novooboljelih i da ćemo dočekati cjepivo, što neće biti kraj našeg dobrog ponašanja, ali nadamo se da će dovesti do smanjenja broja oboljelih. Kazne su jedan korak, to će napraviti Vlada, nama je cilj edukacija građana”, poručio je Jakopović.

Povratak na Net.hr