CAPAK ZABRINUT: / 'Okupljanja su nam velik problem, pripremo nove mjere'; Ipak, kaže da nam jedna stvar ide na ruku

Iz nacionalnog stožera potvrđeno je da se priprema nova odluka o svadbama, a detalji će biti poznati idući tjedan

19.7.2020.
20:59
Damir Krajač/CROPIX/POOL

U Ivankovu, općini sa 6000 stanovnika 19 je novozaraženih koronavirusom. Većina zaraženih iz Vukovarsko-srijemske županije je iz Vinkovaca i Ivankova, gdje je izvor zaraze svadba pa je županijski stožer uputio zahtjev Nacionalnom da se svadbe u toj županiji održavaju samo u krugu najuže obitelji i da ta odluka na snazi bude 30 dana.

"Nama se to ponavlja s velikim okupljanjima. Velika okupljanja imaju veliki problem“, ističe Capak. "Nije prvi puta da lokalni stožer daje inicijative o broju uzvanika na okupljanjima. Mi smo donijeli odluku o karanteni na Murteru, na inicijativu lokalnog stožera, a i karantena na Braču je bila na lokalnu inicijativu“, komentirao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za HRT.

MARKOTIĆ UPOZORILA: ‘Na svadbi su se zarazili mladenka, njeni roditelji, njena kuma… Radite manje svadbe’ Za Dnevnik.hr iz Nacionalnog stožera potvrđeno je da se priprema nova odluka o svadbama, a detalji će biti poznati idući tjedan.

Govoreći o mjerama, Capak smatra kako je Nacionalni stožer jako dobro učinio to što je uveo obvezne maske , a ograničavanje okupljanja bi dodatno povećalo mogućnost za smanjivanjem broja novozaraženih,

Taj broj, kaže, uskoro bi se trebao početi smanjivati, smatra.

'U Hrvatskoj bi trebao padati broj zaraženih'

"Potkraj lipnja bio je značajan porast .Tada nam je skočio reprodukcijski faktor, a ovih dana je pao. Osim toga, imamo suradnju s ljubljanskim zavodom za javno zdravstvo koji ima jednog izvrsnog epidemiologa koji se bavi matematičkim modelarstvom. Prema njegovim izračunima, u Hrvatskoj bi trebao početi padati broj zaraženih“, pojasnio je Capak.

Bolja je i klinička slika, iako naglašava kako ne želi nagađati je li virus oslabio jer za to ne postoje nikakvi dokazi.

"Prema nekim nedavno objavljevnim radovima, jedan od bitnih faktora je temperatura i klimatološki faktori. To nam očito ide na ruku. Ima li to kakve veze s jačinom virusa i je li se on promijenio, o tome ne bih spekulirao. Za to ne postoje nikakvi dokazi. No činjenično, klinička slika je slabija. Imamo manje težih slučajeva, manji broj ljudi na respiratoru, rekao je Capak nabrajajući kako je od 1200 aktivnih slučajeva svega 120 hospitaliziranih pacijenata, dakle 10 posto u dok je u prvom valu taj postotak bio 25, u jednom trenutku čak i 35 posto.

Otvaraju li se škole?

Na pitanje hoće li djeca ujesen u školju rekao je da će se o tome tek odlučivati zajedno s resornim ministrom, ali ističe da je za djecu dobro da idu u škou. "Dobro je da djeca idu u školu, da se druže sa svojim vršnjacima. Osim što uče, ona imaju i slobodne aktivnosti. Ali ako će epidemiološka situacija biti takva da će to biti nemoguće organizirati, a za to je ipak potrebna i infrastruktura, mi ćemo onda to morati vrlo pažljivo analizirati s resornim ministarstvom“, zaključuje.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali