'NE ZNA NITKO ŠTO ĆE BITI, ALI...' / Capak progovorio o kraju pandemije covida pa upozorio: 'Imamo drugu pandemiju koju nitko nikada nije proglasio!'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

'Imamo preventivne metode te čak i mogućnost liječenja novim antivirusnim lijekovima', poručio je Krunoslav Capak

15.9.2022.
15:52
Goran Stanzl/Pixsell
Play logo

U Zagrebu se održava Okrugli stol s temom "Treba li Hrvatskoj - Nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti?" na kojemu se govori o tome što bi sve trebao obuhvaćati i kako ga implementirati u zdravstveni sustav, javlja HRT.

Naime, kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti i hospitalizacije u Hrvatskoj te su vodeći javnozdravstveni problem. "Upozoravao sam da osim pandemije korone imamo drugu pandemiju koju nitko nikada nije proglasio, a to su kronične nezarazne bolesti, na prvom i najvažnijem mjestu su kardiovaskularne bolesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su te bolesti u Hrvatskoj, po smrtnosti i hospitalizaciji na prvom mjestu.

"Neke zemlje puno bolje stoje, neke lošije. Što se Hrvatske tiče zadnjih 15-20 godina imamo smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, međutim one su i dalje prvi uzrok smrti. Više od 22.000 ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti", izjavila je voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a prim. Verica Kralj.

Image
OZBILJNO UPOZORENJE /

Uznemirujuće novo otkriće: Smrtonosne nuspojave se mogu javiti do godinu dana nakon što ste preboljeli covid

Image
OZBILJNO UPOZORENJE /

Uznemirujuće novo otkriće: Smrtonosne nuspojave se mogu javiti do godinu dana nakon što ste preboljeli covid

Kraj pandemije?

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem kraju pandmije koji spominje i Svjetska zdravstvena organizacija, Capak je rekao da su suživot i povremeno cijepljenje najizglednije su opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istovremeno od iste te Svjetske zdravstvene organizacije dolazi da pandemija nije gotova i da trebamo biti oprezni te da imamo dva moćna oružja u borbi protiv virusa, a to su cjepivo i antivirusni lijekovi. Odavno su poznati klasični epidemijski mehanizmi poput higijene, razmaka i drugih. Imamo preventivne metode te čak i mogućnost liječenja novim antivirusnim lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

S obzirom na pad hospitalizacija i mortaliteta te na omikron varijantu koja je visokozarazna, ali ne uzrokuje tako teška oboljenja, govori se o završetku pandemije i prilagođavanju, računa se na to da će se populacija prilagoditi i u nekim periodima trebati cijepiti kao protiv sezonske gripe. Ne zna nitko što će biti, ali ako ostane omikron varijanta dominantna, to će značiti suživot", kazao je Capak. 

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo