CAPAK POD NAPADOM: / 'Primio sam na stotine mailova ljutitih mladenki...'; Otkrio kako se i zašto virus sada opet razbuktao

'Mi smo na stajalištu da ne uvodimo zabrane, ali ako bude potrebno donijet ćemo odluku da se postroži situacija i uvedu kontrole', rekao je Capak vezano za nošenje zaštitnih maski

8.7.2020.
8:53
Daniel Kasap/POOL/HINA

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak požalio se kako je primio na stotine mailove ljutitih mladenki i organizatora događaja. Naime, članovi Stožera civilne zaštite jučer su kazali kako intenzivno razmišljaju o zabrani vjenčanja u cijeloj RH, ili barem ograničavanju broja uzvanika.

Kazao je kako je naziv "hammer and dance" (čekić i ples) stigao od svjetski poznatog epidemiologa, a on znači da prvo ide karantena, a zatim učenje suživota s virusom. "U svim zemljama koje su u Europi popustile mjere, porastao je broj zaraženih, ali karantena nije održivo rješenje", rekao je Capak, prenosi N1.

Na dva vjenčanja velik broj oboljelih

"Kod nas je sve počelo s uvozom zaraze, ljudi su putovali u BiH i Srbiju, donijeli virus i širili ga na druge. Kasnije su krenula obiteljska okupljanja, imamo dva vjenčanja na kojima je velik broj oboljelih", rekao je Capak i dodao kako je Stožer propisao mjere kako se ponašati na takvim događajima.

"Ako se drže mjera, za ljude nema opasnosti. Restrikcije nikad ne završavaju dobro, nego stvaraju revolt", rekao je i dodao da čim su rekli da će smanjiti broj gostiju na svadbama primio je stotine mailova ljutitih mladenki i organizatora koji prosvjeduju zbog te najave.

"Zabrane stvaraju revolt, mislim da je edukacija puno bolja. Stalno smo prisutni u medijima, govorimo što treba", rekao je Capak.

Vezano za situaciju na granicama, Capak kaže kako razmišljaju o uvođenju kriterija koji je propisala Europska komisija, a prema kojem se zemlje koje imaju istu epidemiološku situaciju trebaju dogovoriti o popuštanju na granicama.

Capak kaže kako su Sloveniji Srbija i BiH debelo u crvenom te da problem nastaje jer Slovenci ne mogu kontrolirati tko im dolazi iz Hrvatske, a tko je iz BiH i Srbije proputovao kroz Hrvatsku i tako dolazi širiti zarazu po Sloveniji.

'Ako bude potrebno, kontrolirat ćemo nošenje maski'

Što se tiče maski, navodi kako treba nastaviti nositi maske u prostorima gdje boravi više ljudi. "Mi smo na stajalištu da ne uvodimo zabrane, ali ako bude potrebno donijet ćemo odluku da se postroži situacija i uvedu kontrole", rekao je Capak.

"Koliko ima nogometnih izbornika u Republici Hrvatskoj, sad toliko ima i epidemiologa", zaključio je šef HZJZ-a.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali