'IMAMO SVE PRIPREMLJENO' / Capak otkrio koga će prvo cijepiti trećom dozom i hoće li se produžiti valjanost covid potvrda

Europska agencija za lijekove se još uvijek nije očitovala o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer

14.9.2021.
19:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslavom Capakom, rekao je za Dnevnik Nove TV da će se vjerojatno produžiti valjanost covid potvrda na dulje od devet mjeseci.

"Za sada nemamo studija koje pokazuju da bi s devet mjeseci trebali stati, da bi to bio nekakav 'end point' nakon čega bi trebala biti treća doza. Europska agencija za lijekove se još uvijek nije očitovala o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer. I EU generalno konzervativno gleda na treću dozu, tako da mi imamo sve pripremljeno da ako se pokaže da bi to bilo korisno za naše pacijente, za ljude koji su se cijepili prije više od osam mjeseci - da to pokrenemo... čekamo da vidimo što će EU agencija za lijekove reći o trećoj dozi koju je aplicirao Pfizer. To bi onda bilo samo za Pfizer", rekao je Capak.

Istaknuo je da će odlučiti kada krenuti s trećom dozom nakon što vide evaluaciju EMA-e. "U svakom slučaju vjerojatno će se krenuti makar za imunokompromitirane i one za koje se zna da ne mogu razviti adekvatan imunološki odgovor. Dakle, za imunokompromitirane i starije osobe", rekao je.

U razgovoru za RTL rekao je da razmatraju mogućnost da valjanost potvrda bude 10, 11, 12 mjesec. "Neke zemlje su stavile na 12, mi to isto razmatramo", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Proširena uporaba

Premijer Andrej Plenković je rekao da se razmišlja o uvođenju covid potvrda i u sustav socijalne skrbi. "Mi smo započeli razgovore o proširenoj uporabi covid potvrda, još u šestom, bili su tada prisutne i kolege iz drugih ministarstava, Fuchs i Aladrović. Kada će se uvesti i hoće li se uvesti, to još definitivno ne znamo, ali u svakom slučaju smo odlučili napraviti taj prvi korak. Zdravstvo je odlučilo i ministar Beroš da idemo s tim prvim korakom da za sve zdravstvene djelatnike bude obvezna COVID potvrda. Kuda će to ići, to je teško predvidjeti", rekao je Capak.

Potvrdio je izjavu ministra Beroša da će se ispočetka plaćati testovi zdravstvenim djelatnicima, tj. da će jedno vrijeme biti besplatno za one koji se žele testirati, a nisu se cijepili. No, istaknuo je da će se to morati ukinuti, vjerojatno nakon mjesec dana.

"Ja mislim da treba jedna određena prilagodba prvo da ljudi shvate što se događa onima koji nemaju covid potvrdu - da se trebaju dva puta tjedno testirati da bi mogli dolaziti na posao. I drugo, da im se da vremena da apliciraju dvije doze da bi mogli dobit covid potvrdu. Mislim da je to minimalno mjesec dana", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zdravlje na prvom mjestu

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Medveščak Marija Kuštra rekla je za RTL da je mišljenja da su covid potvrde itekako potrebne.

"Slažem se s tim da na prvom mjestu pružamo uslugu našim korisnicima, zdravlje i život naših korisnika nam je na prvom mjestu. Preporuka je da su i djelatnici naši cijepljeni, tako da podržavam to", dodala je Kuštra.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali