BEŠĆUTNOST LJUDI

CAPAK OBJASNIO ZAŠTO SU ODUSTALI OD OBJAVE ZARAŽENIH PO GRADOVIMA: Preko društvenih mreža se šire lažne informacije’

‘Trebali bismo pokazati određenu empatiju prema tim osobama kojima se dogodilo da su pozitivni i ne opterećivati ih dodatno stigmatizacijom’

Nacionalni stožer civilne zaštite svakodnevno objavljuje nove podatke o zaraženima, broju preminulih i testiranih na koronavirus u Hrvatskoj.

Prilikom svake konferencije kaže se i koliko je zaraženih po županijama pa je novinare zanimalo zašto se to tako objavljuje te se ne pokazuje kakvo je stanje po gradovima. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, odgovarajući na pitanje skriva li se taj podatak zbog toga što bi u manjim mjestima došlo do stigmatizacije oboljelih, kaže da treba pokazati empatiju prema zaraženima.

“Mi imamo bazu podataka s adresamma i OIB-ima, dakle nama nije nikakav problem napraviti to po gradovima. Smatrali smo da nije potrebno. Radimo brojke po županijama i dnevno ih analiziramo. Kod toga nismo razmišljali o tome da postoje u nekim mjestima pojave stigmatizacije, razmjena često i lažnih informacija preko društvenih mreža o tome tko je sve pozitivan i koji članovi njihovih obitelji su pozitivini, s imenima i prezimenima i s negativnim odnošenjem susjeda, prijatelja i ostalih prema tome. Mi kontinuirano ovdje naglašavamo da se radi o bolesti, dakle nitko nije kriv što je bolestan i trebali bismo pokazati određenu empatiju prema tim osobama kojima se dogodilo da su pozitivni i ne opterećivati ih dodatno stigmatizacijom”, poručio je Capak.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

ZARAŽENI ISTRIJANI PROLAZE TORTURU: ‘Javnost nas terorizira, to je strašno i nezamislivo. Ovo se može dogoditi bilo kome…’

KINESKINJA IZ SPLITA TRPI RASISTIČKE ISPADE: ‘Na ulici me zovu korona, dobacuju mi… Trauma mi je svaki izlazak van’

Povratak na Net.hr