TEST NA SVOJ RAČUN

CAPAK KOMENTIRAO SLUČAJ ZASTUPNIKA HREBAKA: ‘Potpisao sam mišljenje. Bila je večer i nije bilo drugih epidemiologa’

Saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara prije nekoliko dana bio je na sjednici bjelovarskoga Gradskog vijeća gdje se nalazila jedna pozitivna osoba

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poručila je u četvrtak kako smatra da je dolaskom u Sabor novoizabranog zastupnika Darija Hrebaka, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak testirao se na koronavirus, nalaz je bio negativan i on je u četvrtak sudjelovao na konstituirajućoj sjednici Sabora, a epidemiološko mišljenje osobno mu je napisao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

DOKTORI SU OGORČENI JER JE HREBAK DOŠAO U SABOR: ‘Pravila nisu ista za sve i mogu se mijenjati ovisno o položaju i moći’

HREBAK SE OPET TESTIRAO NA KORONAVIRUS I NALAZI SU NEGATIVNI: ‘I dalje ću slušati epidemiološku struku’

Primili zahtjev

“Primili smo zahtjev od Hrebaka da se želi testirati na svoj račun jer je bio na sjednici Gradske skupštine u Bjelovaru, gdje je lokalna epidemiologinja proglasila da svi koji su bili na sjednici moraju ići u samoizolaciju. Mi smo mu to omogućili, on je to platio. Nakon toga je zatražio epidemiološko mišljenje, a budući da se radilo o večernjim satima, drugih epidemiologa u Zavodu nije bilo i ja sam mu napisao to mišljenje.  Nakon što se testirao, 36 do 48 sati nije mogao biti zarazan, jer mu je test bio negativan. Sve drugo je njegova odluka i ja s tim nemam nikakve veze”, kazao je Capak.

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Povlašteni položaj?

Odgovorio je potom i na pitanje znači li to da će svaka osoba kojoj se odredi samoizolacija da je se neće morati pridržavati ako će svaki dan plaćati testiranje.

“Nije uobičajena praksa, iako teoretski ta mogućnost postoji. Ako se testirate svakih 24 ili 48 sati i utvrdi se da niste zarazni, onda niste zarazni. Ali, to nije uobičajena praksa i to se obično ne radi, nego ljudi ostaju u samoizolaciji kroz 14 dana, osim onih koji imaju razloga da se testiraju”, naglasio je pa je prkomentirao reakciju Udruge bolničkih liječnika, koja tvrdi da je Hrebak u povlaštenom položaju.

“Pa, nije. On je test platio i svatko može naručiti test”, kazao je i dodao da je on samo napisao mišljenje, ali da nije davao preporuku može li u Sabor.

Zanimljivo je, inače, da je Capak (HDZ), u epidemiološkom mišljenju napisao kako Hrebak može u Sabor s maskom, ali kako se može vidjeti na snimci on je nije nosio dok je držao govor.

Također, treba napomenuti i to da ga je ostavio u samoizolaciji Andrej Plenković ne bi imao 76 ruku na konstituirajućoj sjednici pa nova Vlada ne bi u petak mogla početi s radom.

Na društvenim mrežama objavljen je i dokument Capakovog epidemiološkog mišljenja o Hrebaku. Capak piše kako je Hrebak ostvario rizičan kontakt u dvorani za sastanke u kojoj je bilo više osoba od kojih je većina nosila maske, ali se kasnije pokazalo da je osoba pozitivan na COVID-19 u jednom trenutku skinula masku”.

Capak navodi kako je Hrebak testiran te kako je negativan te kako sljedećih 36-48 sati nije i neće biti zarazan ako neće biti u samoizolaciji te kako je potrebno da nosi masku. “Nakon toga se treba ili ponovno testirati ili biti u samoizolaciji 14 dana od rizičnog kontakta koji je ostvaren 17.7.2020.

Sve najnovije vijesti o kornavirusu pratite OVDJE

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr