NEMOGUĆNOST PLANIRANJA POSLA

‘CAPAK KAŽE DA JE ZAVRŠEN TREĆI VAL’: Glas poduzetnika traži od Božinovića otvaranje svih djelatnosti od 15. svibnja

‘Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad – smatramo da se od 15. svibnja treba dopustiti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru te da se treba dopustiti održavanje vjenčanja i sajmova’

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, s obzirom da je, kako navodi, situacija s covidom pod kontrolom, a čuju se i izjave o završetku trećeg epidemijskog vala.

Evo što su napisali u pismu ministru Davoru Božinoviću:

“Poštovani gospodine Božinović,

udruga Glas poduzetnika obraća Vam se u ime gotovo 17.000 članova koji traže da se gospodarstvo konačno pokrene nakon više od godinu dana. Budući da je situacija s virusom COVID-19 pod kontrolom i s obzirom na to da je gospodin Capak 3. svibnja istaknuo da je ‘završen treći val’ te da je sve manje zaraženih, smatramo da je vrijeme da se dozvoli rad svim djelatnostima.

UGOSTITELJI NA RUBU – POJAVILO SE PUNO ‘ZOMBI’ TVRTKI: ‘Ne možemo preživjeti s terasama, probajte vi živjeti na balkonu…’

Žele jasan plan otvaranja

Poduzetnici i obrtnici do sada su podnijeli veliki teret lockdowna u nekoliko navrata i vrijeme je da im se omogući rad. Smatramo da se od 15. svibnja treba dopusti rad event industriji, ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru te da se treba dozvoliti održavanje vjenčanja i sajmova uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Poduzetnici i obrtnici kojima je ograničen ili zabranjen rad u zatvorenim prostorima zahtijevaju od Nacionalnog stožera civilne zaštite jasan plan otvaranja i upute kojima se mogu voditi. Niti jedna tvrtka ne može opstati u neizvjesnosti niti planirati svoje poslovanje u ovakvim uvjetima.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija povoljna, smatramo da je vrijeme da se poduzetnicima koji organiziraju vjenčanja, sajmove i događanja te ugostiteljima dozvoli rad i u zatvorenim prostorima.

Naravno, uz upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

‘OVO JE MUČENJE!’ Mnogi su digli ruke od ugostiteljstva, a oni koji nisu – baš se i ne raduju: ‘Osobno bih najradije prespavao ovu godinu, ali…’

Kulturna i event industrija

Osim toga, moramo Vas podsjetiti i na situaciju u event te kulturnoj industriji. Mnogobrojne europske države predstavile su početkom godine planove otvaranja event i kulturne industrije.

Nažalost, Hrvatska još uvijek nema nikakav plan, a poduzetnici i njihovi zaposlenici prepušteni su sami sebi. Neizvjesna situacija utjecat će ne samo na event i kulturnu industriju, već i na turizam koji je okosnica hrvatskog gospodarstva.

Budući da niste objavili plan Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodite u pitanje rezervirane turističke aranžmane kao i buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati.

‘Vlada nije osigurala naknadu fiksnih troškova za sve koji bilježe pad prometa’

Turistička sezona bit će ključna za preživljavanje te opstanak poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj. Stoga smatramo da je otvaranje gospodarstva u svibnju ključan potez.

Moramo istaknuti i da Vlada Republike Hrvatske nije osigurala nadoknadu fiksnih troškova za sve djelatnosti koje bilježe veliki pad prometa te da nema osiguranih financijskih sredstava u fondu za oporavak, što znači da poduzetnike čeka vrlo izazovno i neizvjesno vrijeme.

Nadamo se da ćete uvažiti zahtjeve naših članova koji samo žele raditi i doprinositi svojim radom društvu”, stoji u pismu koje potpisuje Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr