U čak 405 područnih škola u Hrvatskoj na nastavu dolazi manje od 10 đaka, pokazuju podaci Ministarstva obrazovanja. U sedam godina Hrvatska je izgubila 50 000 učenika. Škola u Vivodini, 65 kilometara od Zagreba, prije 60 godina su imali 350 učenika, a danas cijela škola broji njih 14.

''Svi smo drugi razred, samo je jedna treći. Mi slušamo što njoj učiteljica govori'', opisao je za RTL DirektDominik Vrbos, učenik 2. razreda OŠ Vivodina.

Prije su imali i 350 učenika

Posao i prelijepa priroda u Vivodinu su doveli i njihove učiteljice. Tihana predaje prvom i četvrtom razredu.

''Prednost malog razreda je to što se svakom učeniku možemo posvetiti, ali veći broj učenika je poželjan, bilo bi dobro da imamo više učenika'', izjavila je Tihana Furjanić, učiteljica u OŠ Vivodina.

Najveći razred u ovoj brdsko-planinskoj školi prije je imao 54 učenika. Škola je stara 160 godina, a u slavnim danima imala je 350 učenika i bila je osmogodišnja. Do 2000. ta se brojka smanjila na svega 20 učenika, koliko ih je u prosjeku i sada, a škola je četverogodišnja.

Veliki problem u Baniji

Dvije područne škole u okolici Ozlja imaju manje od 10 učenika. Škole se obnavljaju i žele ih sačuvati. Škola u Vivodini ove godine je izvana obnovljena, a često roditelji ulažu vlastiti trud, novac i vrijeme.

''Obitelji su prije brojali po 4-5 djece, a sada imamo jedva dvoje, ako je troje djece mi smo učiteljice sretne'', rekla je Gordana Basar, ravnateljica OŠ "Slava Raškaj".

U Hrvatskoj je 409 područnih škola s manje od 10 učenika. U 13 sjedi jedan jedini učenik, a 29 škola ima samo dvoje đaka. Kada govorimo o matičnim školama 31 ima manje od 50 đaka. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u posljednjih sedam godina je 51 tisuća učenika manje.

''Posljednja studija koju sam radio bila je za Banovinu i Obrovac da je u 6-7 godina iz tih područja nestalo 40 posto učenika. Prekjučer sam se vratio iz Slavonije i onda vidite da je to jedan proces na kojeg nitko ne bi trebao ostati imun'', izjavio je demograf Stjepan Šterc. U Baniji nije problem samo potres. Dugogodišnja iseljavanja i loše demografske mjere za sobom su ostavili prazne klupe.