U 22 SVI DOMA!?

ČAČIĆ NA SASTANKU U VLADI PREDLOŽIO POLICIJSKI SAT: ‘Idemo u hladnije razdoblje, lockdown će se dogoditi sam po sebi’

‘Treba ići na policijski sat od 21 ili 22 sata do 6 sati ujutro. Idemo u hladnije razdoblje, boravak i okupljanja u zatvorenom prostoru i nama će se lockdown dogoditi sam po sebi. Nekontroliranim širenjem zaraze, tvornice će se zatvarati jer će imati nekontrolirano širenje zaraze’, kazao je Čačić

Nakon sastanka svih partnera vladajuće koalicije, predsjednik reformista i varaždinski župan Radimir Čačić kazao je za Novu TV da je na tom sastanku predložio uvođenje strogih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Konkretno, Čačić je predložio uvođenje policijskog sata.

Liberali zagovaraju policijski sat

“Na ovaj dio koji ide prema smirivanju krize, u zdravstvenom smislu, morat ćemo staviti točku jasnim i čvrstim mjerama, a tu je i policijski sat kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana. Sve zemlje su u tom trenutku to napravile. Treba ići na policijski sat od 21 ili 22 sata do 6 sati ujutro. Idemo u hladnije razdoblje, boravak i okupljanja u zatvorenom prostoru i nama će se lockdown dogoditi sam po sebi. Nekontroliranim širenjem zaraze, tvornice će se zatvarati jer će imati nekontrolirano širenje zaraze”, kazao je Čačić dodavši da je slično predložio i predstavnik HSLS-a te da se o tom prijedlogu raspravlja.

Čačić također smatra da bi srednje škole i fakulteti trebali prijeći na online nastavu. Kazao je i da premijer Andrej Plenković ima potporu partnera za rebalans ovogodišnjeg proračuna te za proračun za sljedeću godinu.

“To je ozbiljno pripremljen i rebalans i budžet. Prihodi su nešto veći, ali su rashodi bitno veći, iz različitih razloga. Jedan dio toga je vezan na ovu priču sa zdravstvom. Ni jedan disonantni ton u tom smislu nije bio prisutan”, kazao je Čačić.

BOŽINOVIĆ OTKRIO RAZMIŠLJAJU LI O UVOĐENJU POLICIJSKOG SATA: ‘Nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići epidemija’

O smanjenju plaća se nije razgovaralo

Što se tiče eventualnog smanjenja plaća, Čačić kaže da na sastanku ta tema nije bila “ni na koji način otvorena”. Kazao je da očekuje gospodarski rast kroz sljedeće dvije godine.

“Rizici su tu, mi još uvijek nemamo jasnu sliku s Covidom, ali očekujemo rast od 5 i 3 posto. Mi bi se u dvije godine vratili na startne pozicije. Ovaj današnji pomak od desetak posto u zaduženju koji je već napravljen ne bi bilo moguće držati pod kontrolom 5,4 milijarde iz naših vlastitih sredstava od 6,9 – koliko je išlo u gospodarstvo. I milijardu i dvjesto milijuna još ide u gospodarstvo. 5,4 je naših, vlastitih sredstava jer europski novci još nisu dolazili kad je Vlada krenula”, kazao je Čačić za Novu TV.

MARIĆ POTVRDIO DA LOCKDOWN NIJE OPCIJA: Predstavio rebalans proračuna i otkrio da Vlada ima podršku sindikata

‘Dug veledrogerijama nije nesavladiv’

On smatra da ni dvije milijarde duga veledrogerijama nije nesavladiv problem.

“Pravi problem je generiranju duga – dvjesto milijuna na godišnjoj razini. Minus u zdravstvu je oko 10 milijardi kuna, polovica toga je veledrogerijama, ali problem je u generiranju novog duga. Tu se moraju poduzeti ozbiljne mjere”, rekao je Čačić.

“Nisam siguran da će se to moći u trenutku kad se borimo s pandemijom i kad se liječnici i medicinske sestre maksimalno angažiraju na različite načine”, dodao je.

BEROŠ I MARIĆ SE SASTALI S VELEDROGERIJAMA: ‘Bilo je konstruktivno, ali ne možemo ništa prije nego riješimo još neke stvari’

Povratak na Net.hr