ČAČIĆ JE POSTAO EKOLOŠKI OSVIJEŠTEN, A GRAĐANE TO KOŠTA 337.500 KN: / Pazite kakav auto traži, odgovara mu samo ovaj luksuzni hibrid

Image
Foto: Pixsell
17.8.2020.
7:46
Pixsell
Play logo

Varaždinski župan Radimir Čačić uskoro bi trebao dobiti novo službeno vozilo, a njegova će županija za to utrošiti ukupno 337.500 kuna, s uračunatim PDV-om. Ekološki osviješteni župan će se ubuduće voziti u hibridnom karavanu s pet vrata i kombinacijom benzinskog i električnog motora. Osim toga, njegov će novi auto morati imati automatski šestostupanjski mjenjač, snagu benzinskog motora od 110 do 130 kilovata, a elektromotora od najmanje 80 kW, s emisijom ispušnih plinova od 50 grama po kilometru. Od ostale opreme tu je automatska klima, parkirni senzori, radio s LCD ekranom i navigacijom, doznaje Večernji.

Izbor sveden na jedan model

Takvih automobila nema mnogo na domaćem tržištu, a sve tražene uvjete u dokumentaciji za nabavu vozila zadovoljava jedino Škoda Superb iV 1.4 TSI DSG PHEV Combi. Iako ima još modela koji bi mogli ući u uži izbor, svi "padaju" na barem jednom kriteriju. Škoda nudi i bateriju od 13 kilovat-sati, što je dovoljno za gradska putovanja do 58 kilometara, pa je potrošnja goriva na 100 kilometara svega 1,6 litara, a ispust štetnih plinova 38 grama po kilometru. Cijena te Škode kreće se od 277.535 kuna uz Ambition opremu pa sve do 315.087 kuna uz Laurin&Clement opremu, a čini se kako je planirana nabavka nešto skuplju varijantu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NESTALI U 120 SEKUNDI: /

Građani razgrabili 22 milijuna kuna poticaja za kupnju ekoloških vozila

Image
NESTALI U 120 SEKUNDI: /

Građani razgrabili 22 milijuna kuna poticaja za kupnju ekoloških vozila

Poslužili se subvencijom Fonda

U Županiji tvrde da su se prijavili na javni poziv za pravne osobe kojeg je u srpnju raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osiguravši tako 44 milijuna kuna za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila. Ukupnu je svotu Fond podijelio na po 22 milijuna kuna za fizičke i pravne osobe, a svatko će moći dobiti najviše 40.000 kuna subvencija. U Županiji, pak, ističu kako su se na poziv javili kako bi iskoristili tu mogućnost i potaknuli čišći transport i smanjenje onečišćenja. Čačićev službeni auto nije jedino hibridno vozilo koje žele nabaviti.

Play logo

"Vozilo je namijenjeno prijevozu dužnosnika, prvenstveno župana. Dosadašnjem automobilu uskoro istječe limit kilometraže na leasing te se svakako mora mijenjati, a riječ je o istoj klasi automobila. I dio županijskih zdravstvenih ustanova prijavio se za sufinanciranje kupnje ukupno 10 električnih vozila. Nabava hibridnog vozila dio je aktivnosti koje županija provodi kako bi potaknula energetsku učinkovitost", poručuju iz Varaždinske županije te dodaju da putem Fonda potiču i energetsku obnovu obiteljskih kuća, sufinanciranjem troškova dokumentacije do 5000 kuna. Za to su izdvojili oko milijun i pol kuna.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo