CA SE OGLASIO O MISTERIOZNOM LETU OU411: / 'Da, dva naša pilota su pozitivna, ali to se ne može povezati sa zaraženim putnicima, evo i zašto'

Zrakoplovna kompanija Croatia Airlines potvrdila je da je dvoje pilota s leta 2. svibnja također zarazženo koronavirusom

17.5.2020.
19:19
Pixsell/Ilustracija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na letu Croatia Airlinesa OU411 iz Frankfurta za Zagreb 2. svibnja, koji se deset dana kasnije pokazao kao žarište zaraze koronavirusom, bilo je 115, a ne 74 putnika i članova posade kako je tvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, objavio je danas Jutarnji list. Capak je potom rekao kako je riječ o "nesporazumu", da su putnici bili podijeljeni u u skupine, i prema tome su im stizali podaci. "Jedan kolega radio je skupinu od 74, a to je skupina iz koje su proizašle sve dosad oboljele osobe. Drugi kolega radio je skupinu od 41 osobe iz koje zasad nema pozitivnih”.

Iz Croatia Airlines danas su poslali priopćenje u kojemu su izvijestili je sa spornog leta 2. svibnja zaraženo i dvoje pilota. "Sukladno rezultatima provedene dijagnostičke obrade Croatia Airlines može potvrditi da je dvoje pilota s leta Frankfurt – Zagreb 2. svibnja ove godine pozitivno na koronavirus, dok su svi ostali članovi kabinske posade koji su bili u izravnom kontaktu s putnicima prema istima negativni."

Dodaju kako se prisutnost koronavirusa kod članova letačkog osoblja ne može povezivati s putnicima koji su doputovali istim letom i za koje je kasnijom dijagnostičkom obradom utvrđeno da su pozitivni na COVID-19. "Piloti zrakoplova, naime sjede u kabini koja je fizički odvojena od putničkog prostora zrakoplova te tijekom, prije ili nakon leta nisu i ne mogu biti u bliskom kontaktu s putnicima", objasnili su.

Nema povezanosti između putnika i članova posade

Nadalje navode da su svi pozitivni putnici s navedenog leta radnici koji su se vraćali iz Švedske, te dvoje putnika, bračni par koji je doputovao iz Španjolske. "Po do sada dostupnim podacima, nitko od ostalih putnika i članova kabinske posade nije zaražen pa nije moguće pronaći zajedničku poveznicu zaraze kod pilota i putnika, te je nepotrebno kao razlog širenja zaraze navoditi raspored sjedenja i popunjenost zrakoplova."

Podsjećaju da je posada zrakoplova s navedenog leta odmah je po ustanovljenju prisutnosti pozitivnog putnika na letu obaviještena o događaju te je sukladno internom protokolu za postupanje u takvim situacijama preventivno oslobođena svih letačkih dužnosti na razdoblje od 14 dana, s obavezom javljanja izabranom obiteljskom liječniku te postupanja sukladno javnozdravstvenih preporukama.

"Također, sukladno procedurama i protokolu, za cjelokupnu posadu utvrđena je, kao mjera predostrožnosti, mjera samoizolacije. Njihovo se zdravstveno stanje svakodnevno prati, dok se i nadalje provode sva potrebna testiranja, brinući u svakom trenutku o sigurnosti zaposlenih, kao i putnika", naglašavaju.

Kolika je mogućnost zaraze u zrakoplovu?

Iz Croatia Airlines tvrde da su svi traženi podaci (raspored sjedenja od suspektnog putnika – red u kojem je sjedio, te dva prednja i stražnja reda) o putnicima i članovima posade na navedenom dostavljeni 8. svibnja 2020. godine Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Sukladno dosadašnjim istraživanjima koje su provele međunarodne zdravstvena i regulatorna tijela, mogućnost zaraze u zrakoplovu je izrazito mala, s obzirom da zrak u putničku kabinu zrakoplova ulazi iz atmosfere te da se pritom pročišćava najsuvremenijim filterima, a u putničkoj kabini cirkulira vertikalno (odozdo prema gore i obratno), a ne horizontalno", piše Croatia Airlines.

Naglašavaju da letačka posada zrakoplova (kapetan i prvi časnik zrakoplova) sjede u pilotskoj kabini, koja je fizički odvojena od putničkog prostora te tijekom ukrcaja i iskrcaja putnika ne dolaze u bliski kontakt s njima. "Bliski kontakt kabinskog osoblja zrakoplova također je minimalan, s obzirom da su od početka epidemiološke krize uvedene mjere u sklopu kojih je ukinut servis hrane i pića u zrakoplovu, a bliski kontakt s putnicima sveden na minimum, što je sve u cilju maksimalne zaštite članova posade i svih putnika Croatia Airlinesa."

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali